Skip to main content

Παρίσι: Τέλος εποχής για το εμβληματικό χάρτινο εισιτήριο του μετρό

Το μετρό του Παρισιού καταργεί σταδιακά τα ιστορικά χάρτινα εισιτήρια μετά από 120 χρόνια, με τις μεταφορές της γαλλικής πρωτεύουσας να οδεύουν σε ένα ανέπαφο μέλλον, αφήνοντας πίσω τους νοσταλγούς που θα χάσουν τα μικρά ορθογώνια χαρτάκια.

Τα εισιτήρια του μετρό του Παρισιού, με σήμα κατατεθέν τους μια μαγνητική ταινία έχουν εμπνεύσει καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές και τραγουδιστές, και έχουν χρησιμεύσει ως σημειωματάρια έκτακτης ανάγκης και, κυρίως, ως σελιδοδείκτες.

«Καθώς εξαφανίζεται το εισιτήριο του μετρό, εξαφανίζεται και ένα μέρος της ζωής μας», είπε ο Γκρεγκουάρ Τονά , συλλέκτης και συγγραφέας ενός βιβλίου για την ιστορία του εισιτηρίου του μετρό. «Το εισιτήριο του μετρό είναι μέρος του πώς φανταζόμαστε το Παρίσι».

Η Ile-de-France Mobilites, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα έκδοσης εισιτηρίων του μετρό, ήθελε το πακέτο των 10 εισιτηρίων που είναι γνωστά ως «καρνέ» να έχει εξαφανιστεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Στη συνέχεια, όμως, ξέσπασε η πανδημία του Covid-19 και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και μαζί του μια παγκόσμια έλλειψη μικροτσίπ χρειαζόταν για να κατασκευαστούν οι έξυπνες κάρτες για να αντικαταστήσουν τα εισιτήρια -των οποίων οι πωλήσεις εξακολουθούν να ανέρχονται σε 550 εκατομμύρια ετησίως, περισσότερους από 50 τόνους χαρτιού.

«Βιαζόμασταν, αλλά η κρίση των chip μας επιβράδυνε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λοράν Προμπστ, γενικός διευθυντής της Ile-de-France Mobilites.

Η εταιρεία έχει αρχίσει να μειώνει τον αριθμό των σταθμών του μετρό που εξακολουθούν να πωλούν καρνέ για να ωθήσουν τους πελάτες προς τις πλαστικές κάρτες και πολλά τουρνικέ δεν μπορούν πλέον να διαβάσουν εισιτήρια από χαρτί.

Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό των χάρτινων εισιτηρίων που χρησιμοποιούνται στις αστικές συγκοινωνίες έχει μειωθεί σημαντικά.

«Οι πελάτες μας έχουν αρχίσει να αλλάζουν τις συνήθειές τους», λέει ο Προμπστ και προσθέτει ότι η δεσμίδα των δέκα εισιτηρίων θα καταργηθεί πλήρως κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο χρόνο.

Αλλά, πιθανόν μέχρι το 2024, οι ταξιδιώτες να εξακολουθούν να μπορούν να αγοράζουν εισιτήριο μιας διαδρομής έναντι 1,90 ευρώ, ακριβότερο δηλαδή σε σχέση με το 1,49 που κοστίζει η μια διαδρομή όταν χρησιμοποιεί κάποιος κάρτα απεριορίστων διαδρομών.

Η IDFM προωθεί τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό, περιλαμβανομένης της χρήσης smartphones στα μηχανήματα εισόδου των επιβατών με τα κινητά που διαθέτουν λειτουργικό σύστημα Android να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός εβδομάδων και τα Apple το 2023.

Πηγή: France24