Skip to main content

Νταβός: 51 δολάρια για ένα μπουρίτο; Οι εξωφρενικές τιμές στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Οι πεινασμένοι παρευρισκόμενοι στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μπορεί να βρήκαν τον τομέα του φαγητού λίγο δυπρόσιτο, με κάποιες εντυπωσιακές τιμές σε ορισμένες τοποθεσίες.

Σε απόσταση αναπνοής από το κεντρικό συνεδριακό κέντρο του Νταβός, το φανταχτερό Steigenberger Grandhotel Belvedere χρέωνε τους παίκτες 49 ελβετικά φράγκα (51 $) για ένα μπουρίτο στο μενού «σνακ». Συνοδευόταν από ένα μικρό μπολ γκουακαμόλε και σάλσα. Για σύγκριση, ένα burrito στο Taco Bell μπορεί να κοστίσει μόλις 2 $. Μια μερίδα τηγανιτές πατάτες προσφερόταν επίσης στο Belvedere για 21,50 ελβετικά φράγκα (22,41 $).

Το 2015, το CNBC βρήκε ένα χοτ-ντογκ προς πώληση για 43 δολάρια στο ίδιο ξενοδοχείο, το οποίο είναι ομολογουμένως ένα hotspot συνεδρίων σε μια προνομιακή τοποθεσία στην κύρια λωρίδα του Νταβός.

Οι φετινές τιμές είναι ίσως λιγότερο εκπληκτικές δεδομένης της πρόσφατης αύξησης του πληθωρισμού, αλλά υπογραμμίζει πόσο ακριβό μπορεί να είναι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο θέρετρο των Άλπεων.

Ο πληθωρισμός στην Ελβετία έφτασε στο 2,5% τον Απρίλιο. Και ενώ αυτό μπορεί να μην πλησιάζει το επίπεδο των χαμηλών τιμών στις ΗΠΑ ή την ΕΕ, ήταν ακόμα υψηλό 14 ετών για το έθνος της Κεντρικής Ευρώπης.

Συνολικά, ήταν ένα διαφορετικό είδος εμπειρίας στο Νταβός φέτος, δεδομένου ότι η εκδήλωση διεξαγόταν τον Μάιο και όχι τον Ιανουάριο. Στην καφετέρια του τοπικού παντοπωλείου στο Νταβός, δίπλα στο κεντρικό Συνεδριακό Κέντρο, ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεις ένα άδειο τραπέζι έξω.

Η βεράντα ήταν συχνά γεμάτη από ανθρώπους που τρώνε, κάπνιζαν, έπιναν καφέ ή απλώς απολάμβαναν τον ήλιο πριν κατευθυνθούν στις συναντήσεις τους. Το πλήθος του Νταβός δεν έχει συνηθίσει στη ζέστη της ελβετικής άνοιξης και το αξιοποίησε στο έπακρο.

«Είναι τόσο, τόσο ωραίο», είπε ένας περαστικός στο CNBC καθώς περπατούσαν στην κεντρική λωρίδα. Ένας άλλος παρευρισκόμενος στο Νταβός πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να ξεπεράσω πόσο ευχάριστος είναι ο καιρός».

Το ετήσιο οικονομικό φόρουμ— το οποίο συγκεντρώνει τους ισχυρότερους και πλουσιότερους στον κόσμο — πραγματοποιείται παραδοσιακά όταν τα βουνά καλύπτονται από χιόνι και οι συμμετέχοντες φορούν μπότες για χιόνι και μπουφάν για σκι όπου κι αν πάνε.

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η φετινή συνάντηση αναβλήθηκε για τα τέλη Μαΐου και οι συμμετέχοντες παρατήρησαν πόσο πιο πρακτικό ήταν αυτή τη φορά.

«Το να κυκλοφορείς, είναι πιο φιλικό – είναι πιο φιλικό προς τον χρήστη», είπε ένας επιχειρηματίας που περίμενε από το βεστιάριο. Αλλού, το CNBC είδε δύο σερβιτόρους να κοιμούνται σε ένα γρασίδι κοντά στο εστιατόριό τους – πολύ πιο εύκολο αν δεν υπάρχει χιόνι δύο μέτρων στο έδαφος. Υπήρχε επίσης άφθονο παγωτό.

Κάθε συμμετέχων φαίνεται να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα μιας ανοιξιάτικης «εκδοχής» του Νταβός, αλλά αυτό δεν πρόκειται να διαρκέσει και σε περίπου έξι μήνες θα είναι όλοι στην Ελβετία τον χειμώνα με τα χοντρά τους μπουφάν.

naftemporiki.gr