Skip to main content

Michiaki Takahashi: Το doodle της Google για τον ιολόγο που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς

Αφιερωμένο στον Michiaki Takahashi, τον Ιάπωνα ιολόγο που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς είναι το σημερινό doodle της Google.

O Michiaki Takahashi γεννήθηκε στην Οσάκα της Ιαπωνίας στις 17 Φεβρουαρίου του 1928. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 1954 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οσάκα και μετά από μελέτη που πραγματοποίησε πάνω στους ιούς της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας, δέχτηκε το 1963 μια ερευνητική υποτροφία στο Baylor College των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η νόσηση του μεγαλύτερου γιου του Teruyuki με ανεμοβλογιά, ενώ σπούδαζε στις ΗΠΑ, τον παρακίνησε να ασχοληθεί με την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της ανεμοβλογιάς το 1971. Η έρευνά του ήταν εξαιρετικά κοπιώδης και ολοκληρώθηκε το 1973. Το 1984, το εμβόλιο εγκρίθηκε από τον ΠΟΥ ως το καταλληλότερο εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς, και το 1986, το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας το ενέκρινε για χρήση. Το εμβόλιό του χρησιμοποιήθηκε σύντομα σε πάνω από 80 χώρες.

Το 1994, διορίστηκε διευθυντής της Ομάδας Μελέτης Μικροβιακών Ασθενειών του Πανεπιστημίου της Οσάκα, θέση που διατήρησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Μετά από τη συνταξιοδότησή του, του δόθηκε ο τίτλος του επίτιμου καθηγητή.

Ο Michiaki Takahashi πέθανε στις 16 Δεκεμβρίου 2013.

Το εμβόλιό του έχει χορηγηθεί σε εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ως αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη σοβαρών περιπτώσεων της μεταδοτικής ιογενούς νόσου και της μετάδοσής της.

naftemporiki.gr