Skip to main content

Πόσα κερδίζουν οι Ολυμπιονίκες;

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022 βρίσκονται σε εξέλιξη στο Πεκίνο και έχουν ήδη απονεμηθεί περισσότερα από 200 μετάλλια σε αθλητές από όλο τον κόσμο.

Ο τερματισμός στο βάθρο είναι θέμα εθνικής υπερηφάνειας. Για ορισμένους νικητές, σημαίνει επίσης να λάβουν ένα μπόνους χρημάτων και να ανοίξουν τις πόρτες σε σπάνιες ευκαιρίες χορηγιών πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν καταβάλλει χρηματικά έπαθλα στους Ολυμπιονίκες, αλλά πολλές χώρες προσφέρουν χρηματικές ανταμοιβές στους αθλητές τους για τον αριθμό των μεταλλίων που κερδίζουν είτε στους Θερινούς είτε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το CNBC συνέλεξε στοιχεία, αντλώντας πληροφορίες από διάφορες εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές, αθλητικές ενώσεις και τον ιστότοπο προσωπικών οικονομικών Money Under 30.

Οι ΗΠΑ

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ επιβραβεύει τους αθλητές της 37.500 δολάρια για κάθε χρυσό μετάλλιο που κερδίζουν, 22.500 δολάρια για το ασημένιο και 15.000 δολάρια για το χάλκινο. Τα περισσότερα από αυτά τα χρηματικά έπαθλα δεν φορολογούνται εκτός εάν οι αθλητές αναφέρουν ακαθάριστο εισόδημα που υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο δολάρια.

Οι Αμερικανοί αθλητές λαμβάνουν επίσης άλλες μορφές υποστήριξης, όπως ασφάλιση υγείας, πρόσβαση σε κορυφαίες ιατρικές εγκαταστάσεις και βοήθεια για τα δίδακτρα κολεγίου.

Οι ΗΠΑ έστειλαν περισσότερους από 200 αθλητές να αγωνιστούν στο Πεκίνο. Η ομάδα των ΗΠΑ έχει μέχρι στιγμής κατακτήσει 7 χρυσά μετάλλια, 6 ασημένια και 3 χάλκινα.

Στους καλοκαιρινούς αγώνες του 2021, Αμερικανοί αθλητές πήραν 39 χρυσά, 41 ασημένια και 33 χάλκινα — κατακτώντας τον υψηλότερο αριθμό μεταλλίων από οποιαδήποτε χώρα στο Τόκιο.

Πόσα πληρώνουν οι άλλες χώρες;

Ορισμένες χώρες και περιοχές παρέχουν πολύ υψηλότερα χρηματικά κίνητρα στους αθλητές τους να τερματίσουν στο βάθρο. Οι ειδικοί λένε ότι ορισμένα από αυτά είναι μια προσπάθεια ανάπτυξης εθνικών αθλητικών πολιτισμών.

Η Σιγκαπούρη, για παράδειγμα, ανταμείβει τους χρυσούς Ολυμπιονίκες της σχεδόν 20 φορές περισσότερο από τις ΗΠΑ.

Οι παίκτες που θα κερδίσουν το πρώτο τους ατομικό χρυσό μετάλλιο για την πόλη-κράτος θα λάβουν 1 εκατομμύριο δολάρια Σιγκαπούρης (737.000 δολάρια). Το χρηματικό έπαθλο φορολογείται και οι νικητές πρέπει να επιστρέψουν ένα μέρος του στις εθνικές αθλητικές ενώσεις τους για μελλοντική εκπαίδευση και εξέλιξη.

Το Καζακστάν πληρώνει στους αθλητές του περίπου 250.000 δολάρια για ένα χρυσό μετάλλιο, η Ιταλία δίνει περίπου 213.000 δολάρια, οι Φιλιππίνες περίπου 200.000 δολάρια ενώ η Μαλαισία προσφέρει επίσης βαριές ανταμοιβές για τους αθλητές της. Το Χονγκ Κονγκ, το οποίο αγωνίζεται ξεχωριστά από την Κίνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πρόσφερε πέρυσι 5 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (641.000 $) για τους χρυσούς νικητές.

Όταν ο Ινδός ακοντιστής Νίρατζ Τσόπρα  εξασφάλισε το πρώτο χρυσό της χώρας στον στίβο στο Τόκιο πέρυσι, αρκετοί πολιτικοί και εταιρικές μάρκες φέρεται να ανακοίνωσαν εκατομμύρια ρουπίες σε χρηματική ανταμοιβή για τον αθλητή.

Εκτός από μπόνους μεταλλίων, στους νικητές σε αυτές τις χώρες προσφέρονται και άλλες αποζημιώσεις. Για παράδειγμα, όταν η Φιλιππινέζα αρσιβαρίστρια Χιντιλίν Ντίαζ κέρδισε το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό της χώρας πέρυσι, φέρεται να της προσφέρθηκαν δύο σπίτια και δωρεάν πτήσεις για μια ζωή.

Καταρχάς, η κατάκτηση μιας θέσης στην ομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι εύκολο κατόρθωμα και οι αθλητές αφιερώνουν τον περισσότερο χρόνο τους στην προπόνηση για τους αγώνες – κάτι που δυσκολεύει τη συγκράτηση της πλήρους απασχόλησης. Σε ορισμένα αθλήματα, ο εξοπλισμός, η προπόνηση και η πρόσβαση σε χώρους προπόνησης μπορούν επίσης να αυξήσουν τα έξοδα ενός αθλητή.

Ενώ αθλητές από μεγαλύτερες, πιο ανταγωνιστικές χώρες λαμβάνουν υποτροφίες ή υποτροφίες κατάρτισης από τις εθνικές αθλητικές ενώσεις τους, άλλοι κρατούν διάφορες θέσεις εργασίας ή στρέφονται στο crowdsourcing για να χρηματοδοτήσουν τα ολυμπιακά τους όνειρα.

Οι κορυφαίοι αθλητές συγκεντρώνουν επίσης χρηματικά έπαθλα κερδίζοντας εθνικά και διεθνή τουρνουά.

Οι συμφωνίες για χορηγίες

Μόνο λίγοι κορυφαίοι αθλητές κερδίζουν εγκρίσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ή συμφωνίες χορηγίας, είτε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είτε αφού επιτύχουν στους Αγώνες.

Ο Snowboarder Σον Γουάιτ, για παράδειγμα, έλαβε την πρώτη του χορηγία από το διοικητικό συμβούλιο όταν ήταν 7 ετών, ανέφερε το NBC Sports. Αφού κέρδισε το πρώτο του χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο το 2006, η εταιρεία κατασκευής snowboard Burton υπέγραψε συμβόλαιο 10 ετών και ο Γουάιτ κέρδισε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε χορηγίες, σύμφωνα με το NBC.

Πέρυσι, η αμερικανίδα κολυμβήτρια Κέιτι Λεντέκι και η αθλήτρια Σιμόν Μπάιλς έλαβαν εκατομμύρια σε χορηγίες πριν από τους καλοκαιρινούς αγώνες, ανέφερε το Forbes. Εν τω μεταξύ, η σταρ του τένις Ναόμι Οσάκα φέρεται να κέρδισε 55 εκατομμύρια δολάρια από χορηγίες σε 12 μήνες και ονομάστηκε η πιο ακριβοπληρωμένη αθλήτρια ποτέ, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Αλλά η επίτευξη προσοδοφόρων συμφωνιών είναι σπάνια, και σχεδόν ο κανόνας.

Οι περισσότεροι αθλητές της Team USA δεν εκπροσωπούνται από αθλητικούς ατζέντηδες και κάποιοι δεν έχουν καθόλου χορηγούς ή χρηματοδοτήσεις, σύμφωνα με έκθεση του Forbes.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC