Skip to main content

Σπα με σαλιγκάρια – Μία αρχαία συνταγή

Μασάζ προσώπου από γιγαντιαία αφρικανικά σαλιγκάρια σε ινστιτούρο ομορφιάς στο Αμάν της Ιορδανίας. Μερικοί ισχυρίζονται ότι βοηθάει στην ενίσχυση του δέρματος με κολλαγόνο. Οι εισαγωγές τέτοιων σαλιγκαριών έχουν απαγορευτεί – ως είδη που διαταράσσουν τη βιοποικιλότητα – σε κάποιες περιοχές του κόσμου, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι το σάλιο τους περιέχει βλαβερά παράσιτα.

Από τα αρχαία χρόνια η βλέννα σαλιγκαριού είχε ιδιαίτερη σημασία. Σε μία ανάλυση της βλέννας του σαλιγκαριού διαπιστώθηκε ότι περιέχει επτά από τα πιο φυσικά, πολύτιμα συστατικά για την παραγωγή καλλυντικών και της δερματολογίας για την περιποίηση του δέρματος, αλλαντοϊνη, ελαστίνη, κολλαγόνο, γλυκολικό οξύ, φυσικά αντιβιοτικά, βιταμίνες, ειδικά πεπτίδια κ.ά. Στον Μεσαίωνα θεωρούνταν ότι θεράπευε και κάποιες ασθένειες. 

Το σπα με σαλιγκάρια ξεκίνησε από την Ιαπωνία και έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. Σήμερα κυκλοφορούν πολλές κρέμες με συστατικά από βλένννα σαλιγκαριού, καθώς θεωρείται ότι βοηθάει στην καταπολέμηση των ρυτίδων και την επούλωση εγκαυμάτων.