Skip to main content

Συνεχίζεται η διάσωση καμηλοπαρδάλεων στη δυτική Κένυα

Συνεχίζεται η διάσωση καμηλοπαρδάλεων Rothschild σε ένα νησάκι στη δυτική Κένυα. Οι καμηλοπαρδάλεις – που ανήκουν σε ένα σπάνιο είδος – στη χερσόνησο, ώσπου τα αυξανόμενα επίπεδα νερού, που προκλήθηκαν από την απίστευτη βροχή, μετέτρεψαν σταδιακά τη χερσόνησο σε νησί, αφήνοντας τα ζώα απομονωμένα. 

Έτσι τον Δεκέμβριο άρχισε η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους, αρχικά μεταφερόμενες με σχεδία, ύστερα από νάρκωση. Η νάρκωση τέτοιων ψηλών ζώων είανι δύσκολο εγχείρημα για΄πρέεπι να αποφευχθούν τραυματισμοί σε περίπτωση πτώσης. Η πρώτη καμηλοπάρδαλη που μεταφέρθηκε ήταν η Ασίβα. Σταδιακά η ομάδα διάσωσης εκπαίδευσε τις καμηλοπαρδάλεις να τρώνε εντός της σχεδίας και με αυτόν τον τρόπο διευκολύνθηκε η μεταφορά τους.

Η αποστολή διάσωσης ήταν μια συνεργατική προσπάθεια στην οποία συμμετείχε η υπηρεσία άγριας ζωής της Κένυας, τα μέλη της τοπικής κοινότητας και οι διασώστες με τους Save Giraffes Now και το Northern Rangelands Trust. Οι σωζόμενες καμηλοπαρδάλεις μετακινούνται σε ένα νέο καταφύγιο στο Ruko Conservancy, όπου θα προστατεύονται από λαθροκυνηγούς και αρπακτικά.

Στο νησάκι παραμένουν μερικές ακόμη καμηλοπαρδάλεις, ενώ η  επιχείρηση προχωρά κανονικά.