Skip to main content

Παπαστράτος: Επιμένοντας 85 χρόνια με επενδύσεις

Από την έντυπη έκδοση

Της Λέττας Καλαμαρά – [email protected]

Η χαρακτηριστική έκφραση «να πιστεύεις σε κάτι, να έχεις κάποιο ιδανικό πέρα από την οικονομική επιτυχία» του αείμνηστου Ευάγγελου Παπαστράτου, ενός εκ των τεσσάρων ιδρυτών της ομώνυμης καπνοβιομηχανίας, δεσπόζει στο κτήριο της εταιρείας στον Πειραιά που κάποτε αποτελούσε την έδρα της για την κατασκευή και εμπορία τσιγάρων και πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς της πολυετούς πορείας και ιστορίας της Παπαστράτος, καθώς και της ελληνικής βιομηχανίας συνολικά.

Η συγκεκριμένη φράση σαν σκυτάλη πέρασε αδιάλειπτα από διοίκηση σε διοίκηση σε μια διαδρομή που ξεκίνησε πριν από 85 χρόνια και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, σαν μέλος της Philip Morris International.

Όπως τονίζει η διοίκηση της Παπαστράτος, «σε όλη την πορεία της εταιρείας μας στόχος μας ήταν να αφήσουμε πίσω μας κάτι για τους υπόλοιπους. Να αφήνουμε προοπτική. Σήμερα με καινούργια σχέδια, υψηλότερες επενδύσεις σε καινούργιες τεχνολογίες, στέρεες υποδομές και ακόμη μεγαλύτερη προσφορά στην κοινωνία και τη χώρα η Παπαστράτος συνεχίζει σε αυτόν τον δρόμο».

H εταιρεία κάνει λόγο για διαχρονική στήριξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Σύμφωνα με τα οικονομικά της δεδομένα συνεισφέρει το 2,5% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού στα κρατικά έσοδα με 1,1 δισ. ευρώ (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και οι αγορές ελληνικών καπνών που πραγματοποιεί ξεπερνούν το 50% της συνολικής παραγωγής.

Η εταιρεία απασχολεί 800 εργαζόμενους, συνεργάζεται με 25.000 λιανοπωλητές και με 700 προμηθευτές. Αποτελεί τη 10η εταιρεία στην Ελλάδα με βάση τον τζίρο για το 2015. Η συνεισφορά της στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων ανήλθε στα 3,5 εκατ. ευρώ και για κοινωνικές ενέργειες από το 2009 έχει διαθέσει κεφάλαια ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Στον Ασπρόπυργο

Η εταιρεία το 2014-2015 προχώρησε σε μια μεγάλη επένδυση στον Ασπρόπυργο Αττικής με τη δημιουργία επτά νέων γραμμών παραγωγής και επεξεργασίας καπνού, καθιστώντας το συγκεκριμένο εργοστάσιο σε εξαγωγικό κέντρο, καθώς το 60% της παραγωγής κατευθύνεται σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη έως τη Σιγκαπούρη, το Μεξικό και την Ινδονησία.

Σύμφωνα με την Παπαστράτος, πρόκειται ουσιαστικά για μια ακόμη κίνηση που δίνει πολύπλευρη ώθηση στον κλάδο, ανοίγει δρόμους στα ελληνικά καπνά και αποδεικνύει για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική καπνοκαλλιέργεια. Όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας Χρήστος Χαρπαντίδης, «στρατηγική μας επιλογή είναι να στηρίζουμε τη χώρα και να βοηθάμε την ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, έτσι ώστε το δοκιμασμένο “χαρμάνι” της επιτυχίας να οδηγήσει την Παπαστράτος και για τα επόμενα 85 χρόνια».