Skip to main content

Η Forthnet «αναζωπυρώνει» τα τηλεπικοινωνιακά σενάρια

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Η επιβεβαίωση από τη Forthnet για την υποβολή πρότασης εξαγοράς της από εταιρεία του ομίλου Alter Ego Mass Media, του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, έχει πυροδοτήσει ξανά τα σενάρια για την επόμενη μέρα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, εφόσον υπάρξει συμφωνία.

Η πρόταση, όπως ανέφερε στη λιτή της ανακοίνωση η Forthnet την περασμένη Παρασκευή, αφορά τα ανοίγματα (exposures) των τραπεζών Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Αττικής, συμπεριλαμβανομένων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών και τελεί υπό όρους. 

Προφανώς δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ως προς την έκβαση της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προηγουμένως, οι τράπεζες είχαν φθάσει κοντά σε συμφωνία για την πώληση της Forthnet με το σχήμα ΑΝΤ1 – Blackstone και ακόμη πιο πριν με τις Vodafone – Wind (οι οποίες είναι και μέτοχοι της προς πώληση εταιρείας) με μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2017. 

Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών ο όμιλος Alter Ego Mass Media προτείνει την πληρωμή ενός μικρού τμήματος του δανεισμού της Forthnet, ύψους 255 εκατ. ευρώ (της τάξεως του 20%, δηλαδή 40 με 50 εκατ. ευρώ) με αντάλλαγμα την εξαγορά του περίπου 36% των μετοχών της που βρίσκεται στην κατοχή των τραπεζών. Στη συνέχεια τυπικά είναι υποχρεωμένος (το πιθανότερο) να κάνει δημόσια πρόταση για την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας. 

Η συνολική δραστηριότητα
Δεν είναι γνωστό αν θα διατηρήσει στην κατοχή του το σύνολο της δραστηριότητάς της εταιρείας (τηλεπικοινωνίες και συνδρομητική τηλεόραση). Και εκεί αρχίζει το ενδιαφέρον της υπόλοιπης αγοράς με δεδομένες τις εμπορικές συμφωνίες και τις μετοχικές σχέσεις που υφίστανται. 

Σε αυτή τη φάση, όπως φαίνεται, η διαπραγμάτευση γίνεται για το σύνολο της δραστηριότητας της Forthnet. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος όμιλος θα διατηρήσει στην κατοχή του το τμήμα της εταιρείας που αφορά τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Αν το πράξει σημαίνει ότι έχει αποφασίσει να επενδύσει περαιτέρω κεφάλαια ώστε η εταιρεία να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό και να δυναμώσει επενδύοντας σε δίκτυα νέας γενιάς.

Μια τέτοια εξέλιξη θα δοκιμάσει την εκτίμηση ότι η ελληνική αγορά δεν σηκώνει πάνω από τρεις «παίχτες» και ένα από τα σενάρια είναι η συγχώνευση των Vodafone και Wind, πιθανότατα με εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη. 

Το τμήμα ψυχαγωγίας
Εφόσον ο στόχος του εν λόγω επιχειρηματία είναι μόνο το τμήμα της ψυχαγωγίας, δηλαδή η συνδρομητική τηλεόραση Nova, τότε η λογική εξέλιξη θα είναι να πουλήσει την πελατειακή βάση της Forthnet στις τηλεπικοινωνίες σε μια από τις δύο, Vodafone ή Wind ή και στις δύο, συνάπτοντας στη συνέχεια εμπορική συμφωνία μαζί τους. 

Σημειώνεται ότι η Forthnet προετοιμάζεται για να παρέχει και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, ως εικονικός πάροχος, έχοντας συνάψει εμπορική συμφωνία με τη Vodafone, ενώ οι Vodafone και Wind έχουν επίσης εμπορική συμφωνία μαζί της που αφορά το τηλεοπτικό περιεχόμενο.  Η Wind, μέσω της μητρικής της εταιρείας, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Forthnet με 21,05% (βάσει των πιο πρόσφατων επίσημων στοιχείων από την παρουσίαση της εταιρείας τον Απρίλιο). Ποσοστό 15,11% έχει η Τράπεζα Πειραιώς, 14,42% η Massar Investments LLC, 14,42% η GO PLC (ο μαλτέζικος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός), 12,14% η Εθνική Τράπεζα, 8,48% η Alpha Bank, 4,15% η Vodafone, 0,46% η Τράπεζα Αττικής και άλλοι μικρομέτοχοι 9,77%.