Skip to main content

Δεκτή η αίτηση της FF Group για παροχή προστασίας

Οι πιστωτές του ομίλου της Folli Follie  δεν μπορούν να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας για επιπλέον δύο μήνες, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας αποφάσισε την παράταση της προσωρινής διαταγής που είχε εκδοθεί. 

Κατά τη συζήτηση της αίτησης υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα, η εταιρεία επιδίωξε να πετύχει προστασία από τους πιστωτές ενόψει της κατάρτισης σχεδίου εξυγίανσης, ενώ η πλευρά των τραπεζών, του δημοσιου και του ΕΦΚΑ, επιδίωξαν την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων που είχαν χορηγηθεί ως ενέχυρο. 

Δεν είχαν την ίδια τύχη όμως τα φυσικά πρόσωπα, η θυγατρική FOLLI LOLLIE ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ και η Αικατερίνη Κουτσολιουτσου καθώς το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα τους.  

Η FOLLI FOLLIE κατέχει ποσοστό 26% στα ATTICA και η FOLLI FOLLIE συμμετοχών 10,5%. Οι τράπεζες υποστήριξαν ότι έχει βρεθεί επενδυτής ο οποιος είναι έτοιμος να αγοράσει το συγκεκριμένο ποσοστό υποστηρίζοντας ότι αν διατηρηθεί η προσωρινή διαταγή προστασίας θα μειωθεί η αξία του ενεχύρου. Από την άλλη πλευρά η εταιρεία υποστήριξε ότι επίσης είναι σε επαφή με έλληνα επενδυτή, τον οποίο δεν κατονόμασε, ο οποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει το συγκεκριμένο ποσοστό.  

Στέλεχος του ομιλου που κατεθεσε ως μάρτυρας υποστηριξε ότι η διμηνη παράταση είναι σημαντική, γιατί θα μπορουσε να βρεθεί μια λύση. «Υπαρχει ηδη έτοιμο σχέδιο για τις τράπεζες , ενώ παράλληλα γίνονται συζητήσεις ώστε να επανέλθει η εταιρεία» υποστήριξε προσθέτοντας ότι ‘«η συμμετοχη του ομίλου στο μετοχικο κεφάλαιο των ATTICA πολυκαταστήματα ειναι στρατηγική γιατί το σημειο πωλησης είναι σημαντικο. Η αξία των μετοχων υπολογίζεται περίπου στα 70 εκ. ευρώ». Επεσήμανε ότι εχει διααφαλιστεί το μελλον των 1.142 εργαζομενων του ομίλου.

Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης, εργαζόμενοι και ομολογιούχοι κατέθεσαν υπέρ του αιτήματος της FF Group, ενώ εναντίον τάχθηκαν τόσο οι πιστώτριες τράπεζες -Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Eurobank- όσο και το δημόσιο, μέσω της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ.

Η υπερασπιστική «γραμμή» της FF Group εδράστηκε εν πολλοίς στο γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του 92% των δανειστών τάχθηκαν υπέρ της αίτησης για τη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας, καθώς οι τράπεζες αντιπροσωπεύουν μόλις το 8%.

Τι σημαίνει η απόρριψη του αιτήματος FF Συμμετοχών και A. Κουτσολιούτσου

Το Δικαστήριο δεν προχώρησε στην προστασία έναντι των πιστωτών της θυγατρικής Folli Follie ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ και της Αικατερίνης Κουτσολιούτσου, απορρίπτοντας τα δικά τους αιτήματα προστασίας έναντι των πιστωτών τους.  Και οι δύο είναι εγγυητές του ποσοστού της FF Group στα Άττικα Πολυκαταστήματα.

Πρόκειται για το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας, η απώλεια του οποίου θα ήταν ολέθρια στην παρούσα φάση, όπως υποστήριξε και το νομικό επιτελείο της FF Group.

Το γεγονός ότι απορρίφθηκε το συγκεκριμένο αίτημα συνεπάγεται πως -δεδομένου ότι για το 10% του συνολικού ποσοστού της Αττικά Πολυκαταστήματα που ελέγχει η εισηγμένη, εγγυήτρια είναι η θυγατρική FF Συμμετοχών- μπορεί να προχωρήσει ο πλειστηριασμός.

Τα Άττικα Πολυκαταστήματα είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας, η απώλεια του οποίου θα ήταν ολέθρια στην παρούσα φάση, όπως υποστήριξε και το νομικό επιτελείο της FF Group.

naftemporiki.gr