Skip to main content

Έκκληση προς ΕΑΒ για την προεργασία αναβάθμισης των F16

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Πριν από το τέλος του έτους, συγκεκριμένα τον Νοέμβριο, πρόκειται σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό να μεταφερθούν και αρχίσουν στην Ελλάδα οι εργασίες της αναβάθμισης των 85 αεροσκαφών F16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και η κατασκευάστρια αμερικανική πολυεθνική Lockheed Martin απηύθυνε χθες από τη Θεσσαλονίκη και την 84η ΔΕΘ παράκληση στην ελληνική πολιτεία να υπάρξει ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς, δηλαδή της ΕΑΒ, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει με την ίδια πιστότητα στο χρονοδιάγραμμα το δικό της κομμάτι του εν λόγω προγράμματος, όπως έκανε η Lockheed Martin Aeronautics μέχρι τώρα.

Ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Ντένης Πλέσσας, ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου-παρουσίαση της δραστηριότητας της αμερικανικής πολυεθνικής ότι τα ελληνικά υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών έχουν ενημερωθεί και βλέπει κάποιες κινήσεις, πάντως εξέφρασε αγωνία για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος. Όπως διευκρίνισε, η πρώτη δουλειά που θα γίνει στην Ελλάδα είναι η τροποποίηση (αναβάθμιση) του πρωτότυπου αεροσκάφους, με τη βοήθεια Αμερικανών τεχνικών, το οποίο στη συνέχεια θα πάει στις ΗΠΑ για τις αναγκαίες δοκιμές και θα επιστρέψει ώστε να ξεκινήσει η αναβάθμιση των 85 F16 των δύο τελευταίων παραγγελιών. Αυτή η εργασία πρέπει να ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους, τον Νοέμβριο, και μέχρι τότε πρέπει αφενός να περάσει από τη Βουλή τροπολογία για τα SSI, αφετέρου να γίνουν μέσω ΑΣΕΠ προσλήψεις τουλάχιστον 300 τεχνικών στην ΕΑΒ, καθώς επίσης και να ψηφιστεί και δεύτερη τροπολογία για τη μη επιβάρυνση της ΕΑΒ με ΦΠΑ και δασμούς για τα αναγκαία εισαγόμενα τμήματα.

Η αναβάθμιση των 85 αεροσκαφών F16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αποτελεί, όπως τόνισε ο κ. Πλέσσας, την καλύτερη «γέφυρα» για τη μετάβαση στα F35 και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει κάποια στιγμή στην προμήθεια F35, σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση είχε στείλει πριν από δύο χρόνια επίσημο ερώτημα (letter of request) μέσω του υπουργείου Άμυνας, ζητώντας πληροφορίες για τη διαθεσιμότητα και το κόστος του αεροσκάφους F35. 

Αναφορικά με τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F35, o κ. Πλέσσας επισήμανε πως η διακοπή της συνεργασίας της στο πρόγραμμα αυτό με απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν προκαλεί πρόβλημα στην παραγωγή του αεροσκάφους, καθώς υπάρχει plan B και το έργο που είχε αναλάβει η γειτονική χώρα μπορεί εύκολα να ανατεθεί σε άλλον. Πάντως, η Ελλάδα δεν μπορεί να το διεκδικήσει αν δεν μπει στο πρόγραμμα.