Skip to main content

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Διανομή μερίσματος 14,7 εκατ. ευρώ

Της Δανάης Αλεξάκη

Βελτιωμένη εικόνα μεγεθών κατέγραψε το 2018 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, εμφανίζοντας ενισχυμένα έσοδα και κερδοφορία, εξέλιξη που άνοιξε τον «δρόμο» για διευρυμένο προτεινόμενο μέρισμα προς τους μετόχους, της τάξεως των 14,7 εκατ. ευρώ. 

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της Αθηναϊκής χωρίς την προσμέτρηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ζύθου διαμορφώθηκε σε 206,8 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 4,5% σε σχέση με το 2017, εξέλιξη που αποδίδεται σε αυξημένους όγκους κατά 1,8% στην εγχώρια αγορά. Σημειώνεται ότι συμπεριλαμβανομένου του ΕΦΚ η αξία των πωλήσεων ανέρχεται σε 324,7 εκατ. ευρώ. 

Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα προ φόρων αποτελέσματα κατέγραψαν αύξηση κατά 26,3% στα 17,6 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα καθαρά μετά φόρων κέρδη κατέγραψαν μικρή μείωση της τάξεως του 2,9% σε σχέση με το 2017 και διαμορφώθηκαν σε 12,04 εκατ. ευρώ. 

Η θετική πορεία των κερδών οδήγησε το διοικητικό συμβούλιο να εγκρίνει την καταβολή προμερίσματος εντός του 2018 ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ το προτεινόμενο μέρισμα του Διοικητικού Συμβουλίου για την περσινή χρήση κυμαίνεται στα 14,7 εκατ. ευρώ. 

Στον αντίποδα, οι εξαγωγές της ζυθοποιίας εμφάνισαν επιβραδυντικούς ρυθμούς, με τις πωλήσεις προς θυγατρικές του μητρικού ομίλου Heineken NV να έχουν μειωθεί κατά 23%, στα 8,297 εκατ. ευρώ, από 10,798 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017. 

Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρήση, η Αθηναϊκή προσβλέπει σε διατήρηση της δυναμικής των μεγεθών της παρά το χαμηλό βαρομετρικό που εμφανίζει η αγορά μπίρας στο πρώτο μισό του έτους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το ποσοστό μείωσης των πωλήσεων του κλάδου υπολογίζεται μεταξύ 8% έως 10% σε όγκο, εξέλιξη που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν. 

Πάντως, στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία διατηρείται η αισιοδοξία για βελτίωση της πορείας της κατανάλωσης στο δεύτερο εξάμηνο και με σύμμαχο τη σταθεροποίηση του καιρού αναμένεται η θερινή σεζόν να εμφανίσει σημάδια ανάκαμψης. 

Σε ό,τι αφορά το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου το ύψος του προστίμου περιορίσθηκε στα 26,733 εκατ. από 31,451 εκατ. που ήταν αρχικά. Σε συνέχεια της έκδοσης της απόφασης η εταιρεία κατέβαλε στο Ελληνικό Δημόσιο το υπόλοιπο ποσό των 13,225 εκατ., ενώ κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου έχει ασκήσει ενώπιον του ΣτΕ αίτηση αναιρέσεως. Η μετ’ αναβολή δικάσιμος έχει οριστεί για τις 2 Οκτωβρίου του 2019.