Skip to main content

Νέες διεθνείς συμφωνίες για τον Όμιλο Σαράντη

Από την έντυπη έκδοση

Στην επέκταση της συνεργασίας με την Estee Lauder Hellas S.A., καθώς και στη σύναψη νέας συμφωνίας με την Coty Luxury Cosmetics brands προχώρησε ο Όμιλος Σαράντη.

Ειδικότερα, ο Όμιλος Σαράντη και η The Estee Lauder Companies Inc συμφώνησαν να τροποποιήσουν τη Συμφωνία Μετόχων (Shareholding Agreement) που διέπει την κοινοπραξία ELCA, επεκτείνοντας τη διάρκειά της από τις 30 Ιουνίου 2021 στις 30 Ιουνίου 2028. Βάσει του νέου συμφωνητικού, η Estee Lauder θα έχει το δικαίωμα να αυξήσει το ποσοστό της στην ELCA έως το 100% (από 51% σήμερα), εξαγοράζοντας τις μετοχές που κατέχει η Σαράντης (σ.σ.: η συμμετοχή στην ELCA είναι 49%), αυξάνοντας τη συμμετοχή της σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ELCA κατά τις ημερομηνίες: 30 Ιουνίου 2021, 30 Ιουνίου 2024 και 30 Ιουνίου 2027, σε ποσοστό κατά 9%, 25% και 15%, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η ELCA είναι μια κοινοπραξία που δημιουργήθηκε το 2001 με σκοπό την πώληση και διανομή προϊόντων ομορφιάς σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο. Η ELCA έχει έδρα στην Κύπρο και κατέχει κατά 100% τις θυγατρικές εταιρείες Estee Lauder Hellas S.A., Estee Lauder Bulgaria EOOD και Estee Lauder Romania Srl., οι οποίες έχουν έδρα στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία αντίστοιχα. Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συμπεριλάβουν και την αγορά της Μολδαβίας.

Οι δύο άξονες
Όπως σημειώνεται, η στρατηγική της Σαράντης αναφορικά με την εν λόγω επέκταση συνίσταται στους εξής άξονες:

  • στην αξιοποίηση της ρευστότητας που θα δημιουργηθεί στην εξαετία 2021-2027 με σκοπό να ενισχυθεί περαιτέρω το επενδυτικό πλάνο της, το οποίο αφορά σε εξαγορές που πληρούν τα κριτήρια του ομίλου και είναι ικανές να προσδώσουν συνέργειες, να συνεισφέρουν στην κερδοφορία, καθώς και να προσφέρουν προστιθέμενη αξία στους μέτοχους,
  • στην υλοποίηση νέων συμφωνιών αντιπροσώπευσης, που θα ενδυναμώσουν περαιτέρω το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου.

«Οι ανωτέρω δύο άξονες στρατηγικής αναμένεται ότι θα αναπληρώσουν την κερδοφορία του joint venture που δυνητικά θα απολεσθεί κατά ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 130%», επισημαίνει η Σαράντης, προσθέτοντας ότι «η διοίκηση του Ομίλου παραμένει προσηλωμένη στις στρατηγικές της προτεραιότητες για το μέλλον, που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, στη γεωγραφική επέκταση, στην αύξηση οικονομιών κλίμακας, στη βελτίωση του κόστους και στην εξεύρεση κατάλληλων εξαγορών με απώτερο στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στους μετόχους».

Ενίσχυση χαρτοφυλακίου
Σε αυτό το πλαίσιο, χθες ανακοινώθηκε και η υπογραφή συμφωνίας με την Coty Luxury Cosmetics brands για την αντιπροσώπευση και διανομή σημάτων της στην ελληνική αγορά, ξεκινώντας την 1η Σεπτεμβρίου 2019. 

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, για την ανάληψη της αντιπροσωπείας ο όμιλος δεν χρειάστηκε να καταβάλει κάποια δαπάνη. «Μέσω της συμφωνίας, η οποία είναι ευθυγραμμισμένη με την αναπτυξιακή στρατηγική του, ο Όμιλος εμπλουτίζει περαιτέρω το προϊοντικό του χαρτοφυλάκιο στην ελληνική αγορά, ενισχύοντας παράλληλα περαιτέρω τον κύκλο εργασιών του και την κερδοφορία του στο κανάλι της επιλεκτικής διανομής», αναφέρει η Σαράντης.

Σημειώνεται ότι την αντιπροσώπευση της Coty είχε μέχρι πρότινος ο Όμιλος Folli Follie, ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει την αντιπροσώπευση και διανομή των εξής σημάτων: Balenciaga, Bottega Veneta, Burberry, Calvin Klein, Chloe, Davidoff, Escada, Gucci, Hugo Boss, Jil Sander, Joop, Lacoste, Lancaster, Marc Jacobs, Miu Miu, Nikos, Philosophy, Roberto Cavalli, Stella McCartney και Tiffany & Co.