Skip to main content

Με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες οι αγορές

Πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα στις περισσότερες αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή των επόμενων κινήσεων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, οικονομικών αποτελεσμάτων από μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και νέα στοιχεία για την απασχόληση και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. 

Λίγο μετά τις 7:30 ώρα Ελλάδος ο Nikkei 225 στο Χρηματιστήριο του Τόκιο παρουσιάζει πτώση 0,65%, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ με τον Hang Seng να υποχωρεί 0,7%. Πτώση 0,2% και για τον Σύνθετο Δείκτη στη Σαγκάη, ενώ περίπου 0,3% ο δείκτης Kospi στη Σεούλ.

Οι τεχνολογικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων στον απόηχο των απογοητευτικών αποτελεσμάτων αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Intel και το Twitter και εντεινόμενων ανησυχιών για το Facebook, που έθεσαν υπό ισχυρή πίεση τον Nasdaq στην αμερικανική αγορά. 

Αυτή την εβδομάδα αναμένονται αποτελέσματα τριμήνου από περισσότερες από 140 επιχειρήσεις του S&P 500, μεταξύ των οποίων και η Apple. Aύριο, Τρίτη, αρχίζει εν τω μεταξύ η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν προβλέπεται να ανακοινώσει νέες αποφάσεις, αλλά όλοι περιμένουν να δουν εάν θα επιβεβαιώσει το σήμα, που έχει δώσει, για νέα αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο, αλλά και ακόμη μία έως τα τέλη του έτους. 

Πιο κρίσιμη ακόμη θεωρείται η συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, που ολοκληρώνεται αύριο. Το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, που τη θέλουν να βάζει μαχαίρι στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ δεν αποκλείεται και μία αύξηση του καταθετικού επιτοκίου με το οποιο χρεώνει τις τράπεζες, που «παρκάρουν» τα χρήματά τους σε αυτήν. 

Μία απομάκρυνση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανατίμηση του γιεν έναντι του δολαρίου, αλλά αναταραχή στις αγορές ομολόγων διεθνώς. 

naftemporiki.gr