Skip to main content

Προτάσεις του ΣΒΒΕ για τις «ασφυκτικές πιέσεις» που δέχονται οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος

Ζήτημα του εξορθολογισμού των σχέσεων μεταξύ εγχώριας βιομηχανίας και αλυσίδων θέτει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος με αφορμή της εξελίξεις στην αλυσίδα Μαρινόπουλος και τις ασφυκτικές πιέσεις που δημιουργεί για έναν τεράστιο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων η υπό εκδίκαση αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιρλή, καταθέτει σειρά προτάσεων με τις αρχές που πρέπει να διέπουν το καθεστώς συναλλαγών ανάμεσα στις εταιρείες μεταποίησης και λιανεμπορίου.

Ειδικότερα, προτείνει:

  • οι τιμές πώλησης να πραγματοποιούνται στην καθαρή τιμή, ενώ οι λοιπές παροχές να προσδιορίζονται σε συγκεκριμένο ποσοστό επί του τζίρου και να εμφανίζονται στο τιμολόγιο, και
  • οι πληρωμές των προϊόντων να συνάδουν με τη φύση τους και να γίνονται εντός των χρονικών ορίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή έως 2 μήνες.

Σην επιστολή του ο ΣΒΒΕ αναφέρει ότι, στην παρούσα συγκυρία και για τις επιχειρήσεις – προμηθευτές της εταιρείας Μαρινόπουλος θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό από πλευράς Πολιτείας να ληφθεί η πρόνοια ελάφρυνσης του κόστους που προκύπτει από τον ΦΠΑ.

Για τον λόγο αυτό ο ΣΒΒΕ πρότεινε προς τους κ. Υπουργούς να εκδοθεί εγκύκλιος που να παρέχει το δικαίωμα χρήσης του άρθρου 39Β του νόμου 2859/2000 «Κύρωση Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας» από τους προμηθευτές ανεξαρτήτως του ύψους του ετήσιου κύκλου εργασιών, από 500.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους πιστωτές της Μαρινόπουλος να μπουν στο ειδικό καθεστώς καταβολής του ΦΠΑ, όπως περιγράφεται παραπάνω, κατά τον χρόνο είσπραξης της απαίτησής τους, ωφελούμενοι από τις προκύπτουσες διαφορές» τονίζει.