Skip to main content

Παπαστράτος: Η φοροκαταιγίδα του 2017 θα πλήξει τον κλάδο των καπνικών ειδών

Της Λέττας Καλαμαρά

Για Αρμαγεδδώνα που θα πλήξει από το 2017 τον κλάδο των καπνικών ειδών κάνει λόγο η Παπαστράτος μετά την επιβολή της νέας αύξησης φόρου στα καπνικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η επιβάρυνση των τσιγάρων στη μέση λιανική τιμή θα φτάσει έως τα 50 λεπτά το πακέτο. Με τη νέα αύξηση του φόρου η επιβάρυνση αυτή αντιστοιχεί στο 90% της μέσης λιανικής τιμής ανά πακέτο, γεγονός που καθιστά το προϊόν το πλέον φορολογημένο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία μείωση του ποσού που απομένει στην εφοδιαστική αλυσίδα, το οποίο από 60 λεπτά σήμερα θα περιοριστεί στα 38 λεπτά, επιβαρύνοντας τη βιομηχανία, το λιανεμπόριο και την παραγωγή. Στο πλαίσιο αυτό καθίσταται επισφαλής η είσπραξη των προσδοκώμενων φόρων και ταυτόχρονα αναμένεται ραγδαία αύξηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων.

Από την πλευρά της Παπαστράτος, η διοίκηση επεσήμανε ότι η εταιρεία θα ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις και δεν παύει να στηρίζει το λιανεμπόριο, την παραγωγή  και την ελληνική οικονομία. Ζητά την φορολογική σταθερότητα, την ισόρροπη μείωση των φόρων και την εντατικοποίηση των ελέγχων για την πάταξη του λαθρεμπορίου. Το 2015 η Παπαστράτος σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 3% φτάνοντας τα 1,3 δις. ευρώ (με φόρους) και  υπερδιπλασιασμό αποτελεσμάτων προ φόρων στα 7,9 εκατ. ευρώ από 3,4 εκατ. ευρώ.