Skip to main content

Στα δίχτυα του ομίλου Andromeda έπεσαν οι Νηρεύς και Σελόντα

Από την έντυπη έκδοση

Tης Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Γυρίζει σελίδα ο εγχώριος κλάδος ιχθυοκαλλιέργειας μετά την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας εξαγοράς του πλειοψηφικού μεριδίου μετοχών των εταιρειών Νηρεύς και Σελόντα (74,98% και 79,61% αντιστοίχως) από τον όμιλο Andromeda. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης των δύο ισχυρών εταιρειών του κλάδου ιχθυοκαλλιέργειας έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αφορά τη μέχρι στιγμής μεγαλύτερη τραπεζική αναδιάρθρωση.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν χθες, η συμφωνία εξαγοράς, η οποία τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Mubadala Investment Company στο επενδυτικό σχήμα, μαζί με την Amerra Capital Management LLC (κύριος μέτοχος του ομίλου Andromeda).

Με βάση την ανακοίνωση της Νηρεύς, το συνολικό τίμημα της αγοραπωλησίας ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει ότι ο επενδυτής θα ενισχύσει κεφαλαιακά την εταιρεία, ενώ μειώνει το ύψος του δανεισμού της που σήμερα ανέρχεται σε 176 εκατ. ευρώ κατά 20 εκατ. ευρώ με ισόποση αποπληρωμή. Αντίστοιχα στην περίπτωση της Σελόντα, το τίμημα διαμορφώνεται στο 1 ευρώ, με τον επενδυτή να προχωρά επίσης σε μείωση του δανεισμού που σήμερα ανέρχεται σε 171 εκατ. ευρώ κατά εξίσου 20 εκατ. ευρώ με ισόποση αποπληρωμή, ενώ προβλέπεται και κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας. 

Η επόμενη μέρα «βλέπει» στη συνένωση του Νηρέα, της Σελόντα και της Ανδρομέδα σε έναν κολοσσό με παγκόσμια εμβέλεια, που θα διαθέτει πάνω από 80 μονάδες πάχυνσης, έσοδα άνω των 450 εκατ. ευρώ και πάνω από 2.600 εργαζόμενους (συμπεριλαμβανομένων και αυτών της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Ανδρομέδα στην Ισπανία). Τα βασικά σημεία του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Amerra προβλέπουν: κοινό εμπορικό brand, δημιουργία ταυτότητας στο ελληνικό ψάρι, διεύρυνση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου με νέα είδη.

Επιδίωξη είναι όλες οι διαδικασίες της εξαγοράς να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, ωστόσο, μέχρι να περάσουν επίσημα στα χέρια της Amerra οι δύο εταιρείες μεσολαβεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό χρονικό διάστημα κάποιων μηνών, καθώς θα πρέπει η συμφωνία με τις τράπεζες να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ παράλληλα να τρέξουν και οι απαραίτητες διαδικασίες που αφορούν στην υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση για την εξαγορά των μετοχών, δεδομένου ότι και οι δύο εταιρείες είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Αναφορικά με την έγκριση της συμφωνίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία εκτιμούν ότι είναι πιθανόν να συνοδευτεί με εισήγηση για παραχώρηση μικρού αριθμού δραστηριοτήτων, π.χ. μονάδες εκτροφής. Το ενδεχόμενο αυτό δεν φέρεται να ανησυχεί τους νέους επενδυτές, αφού το ενδιαφέρον για την εξαγορά κάποιων μονάδων εμφανίζεται έντονο. 

Σχετικά με το ενδεχόμενο διατήρησης των δύο εταιρειών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών μόλις περάσουν στον έλεγχο της Amerra, επίσημα δεν έχει υπάρξει καμία τοποθέτηση, με τις πληροφορίες όμως να δίνουν μικρές πιθανότητες στο σενάριο της παραμονής στο ταμπλό. 

Σχολιάζοντας ο κ. Thor Talseth, διευθύνων σύμβουλος της Amerra Capital Management LLC και πρόεδρος του ομίλου Andromeda, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Πιστεύουμε πως η εξαγορά αυτή θα προσδώσει σημαντική αξία αξιοποιώντας τα μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα». 

Από την πλευρά του ο κ. Elham Al Qasim, διευθυντής Αγροτικού Τομέα στη Mubadala Investment Company, σχολίασε ότι «η Mubadala αποφάσισε πέρυσι να ενδυναμώσει την παρουσία της στον αγροτικό τομέα, που είναι στρατηγικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία και με σημαντικές προοπτικές για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας εξαιρετικά υποσχόμενος κλάδος και η χρήση νέων τεχνολογιών θα βελτιώσει την παραγωγικότητα και θα επιταχύνει την ανάπτυξη».

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Andromeda Δημήτρης Βαλαχής, επισήμανε ότι «στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια νέα πολυεθνική εταιρεία που θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας».