Skip to main content

Στο ελληνικό real estate το διεθνές δίκτυο BARNES

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
 [email protected]

Σημάδι εκκίνησης της αγοράς του real estate, τουλάχιστον όσον αφορά το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από ξένους για την αγορά δεύτερης κατοικίας στη χώρα μας, συνιστά η δραστηριοποίηση της BARNES International Realty, η οποία χθες εγκαινίασε τα γραφεία της στην Αθήνα.

Το δίκτυο της BARNES αποτελείται από 85 γραφεία παγκοσμίως και διαχειρίζεται περισσότερα από 36.000 ακίνητα προς πώληση. Οι πωλήσεις της το 2017 της απέφεραν έσοδα ύψους 148 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που άλλαξε χέρια με τη διαμεσολάβησή της ανήλθε σε 4,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στελέχη της, μεταξύ 2010 και 2017 σημείωσε ανάπτυξη 929%. Με ιστορία μεγαλύτερη των 20 χρόνων και παρουσία σε περισσότερες από 60 πόλεις του κόσμου, η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στον χώρο του luxury real estate, ενώ τα γραφεία του δικτύου διατηρούν στενή συνεργασία μεταξύ τους.

Η BARNES Greece αποτελείται από μία ομάδα συνεργατών με ισχυρή παρουσία στον κλάδο του real estate, με στόχο τη διαχείριση ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου ακινήτων σε όλη την Ελλάδα και σε μοναδικούς προορισμούς του εξωτερικού. Διευθύνουσα σύμβουλος της BARNES Greece και ιδιοκτήτρια της Real Est8 είναι η Κατερίνα Μητσοτάκη, με πολυετή εμπειρία στην αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με την κα Μητσοτάκη, το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον ξένων για ακίνητα στην Ελλάδα, ενώ ο στόχος είναι με τις παρουσιάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της δραστηριότητας της BARNES (η πρώτη είναι προγραμματισμένη αύριο στο Παρίσι) να προβληθεί η χώρα και τα πλεονεκτήματα της αγοράς ακινήτου σε αυτήν. Ερωτηθείσα εάν επηρεάζει τους ξένους η φορολογία στα ακίνητα, η διευθύνουσα σύμβουλος της BARNES Greece σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που φορολογεί τα ακίνητα και με δεδομένο αυτό, τους ξένους δεν τους απασχολεί ο ΕΝΦΙΑ.

«Ο ΕΝΦΙΑ απασχολεί τους Έλληνες που μέσα στην κρίση δεν μπορούν να τον καταβάλλουν, αλλά ούτε και να πουλήσουν το ακίνητό τους» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν αποτελεί πρόβλημα ούτε το κόστος της μεταβίβασης ακινήτου. Η ίδια σημείωσε ότι το ενδιαφέρον σήμερα είναι για καλά ακίνητα σε τουριστικούς προορισμούς, την Αθήνα και περιοχές της όπως η Γλυφάδα και προέρχεται από Τούρκους, Άραβες, Ευρωπαίους και Κινέζους. Κίνητρο αποτελεί η παροχή βίζας. Κατά την άποψή της, εφόσον η χώρα (και τα προς πώληση ακίνητα) παρουσιαστεί οργανωμένα σε υποψήφιους αγοραστές, το ενδιαφέρον θα αυξηθεί, αφού η Ελλάδα έχει μοναδικά πλεονεκτήματα.

Στα εγκαίνια των γραφείων της Αθήνας παραβρέθηκε ο πρόεδρος της BARNES International Realty, Thibault de Saint Vincent, και ο International Development Director, Guillaume de Villiers, οι οποίοι επίσης επεσήμαναν ότι το ενδιαφέρον για ακίνητα στην Ελλάδα αυξάνεται. «Η παρουσία μας στην Αθήνα δείχνει την έμφαση που δίνει το δίκτυο στην ελληνική luxury real estate αγορά. Είμαστε βέβαιοι ότι η εμπειρία μας και η ποιότητα των υπηρεσιών μας θα δώσουν προστιθέμενη αξία στους πελάτες-συνεργάτες μας» δήλωσε ο πρόεδρος της BARNES International Realty.