Skip to main content

ΕΧΑΕ: Κέρδη 1,6 εκατ. στο α΄ τρίμηνο (+169%), με επιβράδυνση στα επόμενα τρίμηνα

Με αυξημένα έσοδα κατά 31,8% και καθαρά κέρδη 1,6 εκατ. ευρώ  ενισχυμένα κατά 169% έκλεισε το α΄ τρίμηνο του 2020 για την ΕΧΑΕ, που προβλέπει μείωση του ποσοστού αύξησης των κερδών στα επόμενα τρίμηνα, αφού και τα μεγέθη της αγοράς στα αντίστοιχα τρίμηνα του 2019 ήταν σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς εκείνης.

Το α΄ τρίμηνο του 2020 η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών (ΜΗΑΣ) διαμορφώθηκε στα 84,8 εκατ. ευρώ αυξημένη κατά +84,5% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2019 ( EUR46,0 εκ.) ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε μειωμένος κατά 22,6% συγκριτικά με το τέλος της αντίστοιχης περσινής περιόδου. 

Αντίθετα η μέση κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς αυξήθηκε κατά 12,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη μέση κεφαλαιοποίηση του α’ τριμήνου του 2019 (54,9 δισ. ευρώ έναντι 48,6 δισ. ευρώ). Ως εκ τούτου, τα συνολικά έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 7,8 εκατ. ευρώ έναντι 5,9 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2019, αυξημένα κατά 31,8%. Η μεταβολή οφείλεται κυρίως στην αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα. Το σύνολο του κόστους λειτουργικών εργασιών και δαπανών με παρεπόμενες υπηρεσίες ανήλθε στα 4,4 εκατ. ευρώ έναντι 3,8 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2019, αυξημένο κατά 15,4%. Σημειώνεται ότι η μεταβολή προέρχεται κυρίως από τις αμοιβές προσωπικού που συνδυάστηκαν με την ενίσχυση της διοικητικής δομής στις αρχές του έτους, την δωρεά του ομίλου για την υποστήριξη του εθνικού συστήματος υγείας στην αντιμετώπιση του COVID-19, καθώς και τα τέλη που κατέβαλε η θυγατρική ATHEXCSD στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την αδειοδότησή της βάσει CSDR.

Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 3,05 εκατ. ευρω, αυξημένα κατά 75,7% σε σχέση με τα 1,7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η σημαντική αύξηση των εσόδων είχε ως αποτέλεσμα τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) να διαμορφωθούν στα 2,0 εκατ. ευρώ έναντι 0,9 εκατ. ευρώ πέρυσι παρουσιάζοντας αύξηση 129%. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 1,6 εκατ. ευρώ έναντι 0,6 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι παρουσιάζοντας αύξηση 169% ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 0,03 ευρώ και 0,013 ευρώ αντίστοιχα. 

Mε βάση την κατευθυντήρια γραμμή για τους Εναλλακτικούς Δείκτες Μέτρησης Απόδοσης (ΕΔΜΑ) που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,026 έναντι 0,010 ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας

O όμιλος συνεχίζει απρόσκοπτα την δραστηριότητά του, καθώς η διοίκηση έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της έκτασης των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία COVID–19 σε βαθμό που να μην υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα αναφορικά με την συνέχιση της δραστηριότητας του ομίλου. Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιώντας την τεχνολογική του υποδομή, έχει δημιουργήσει έναν ισχυρό μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων. 

Σύμφωνα με την ΕΧΑΕ η επίπτωση της πανδημίας COVID-19 έχει ως τώρα περιορίσει σημαντικά τη ΜΗΑΣ του β’ τριμήνου και η μέση κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται σε χαμηλά 3-ετίας. Συμπερασματικά, στα επόμενα τρίμηνα του 2020 αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά το ποσοστό αύξησης των κερδών, αφού και τα μεγέθη της αγοράς στα αντίστοιχα τρίμηνα του 2019 ήταν σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς εκείνης.

naftemporiki.gr