Skip to main content

Τα σενάρια της ΔΕΗ για Αμύνταιο και Καρδιά

Από την έντυπη έκδοση

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τον χρόνο λειτουργίας των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Αμύνταιο και Καρδιά, καθώς ακόμη και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να φτάσει στο ΥΠΕΝ η απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν στο αίτημα για επέκταση που έχει υποβάλει. Με το αίτημα, η ελληνική πλευρά ζητά την αύξηση της διάρκειας λειτουργίας στις 32.000 ώρες, από το καθεστώς των 17.500 ωρών στο οποίο οι Βρυξέλλες θεωρούν πως πρέπει να ενταχθούν οι συγκεκριμένες μονάδες.

Αν η Κομισιόν δώσει το «πράσινο φως» και επεκταθεί η διάρκεια «ζωής» των τεσσάρων εργοστασίων (συνολικής ισχύος 1.650 MW) χωρίς περιβαλλοντική αναβάθμιση, τότε η απόσυρσή τους θα μετατεθεί αρκετά αργότερα από τις αρχές του 2019, όταν αναμένεται να ολοκληρώσουν τις 17.500 ώρες λειτουργίας. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μειωθεί το χρονικό διάστημα από την απόσυρσή τους μέχρι την έναρξη λειτουργίας της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V» της ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2021. Ένα χρονικό διάστημα με σημαντικό έλλειμμα στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή, στο οποίο η κάλυψη της ζήτησης σε ρεύμα θα «περνά» αναγκαστικά από τις εισαγωγές.  Την ίδια στιγμή, οι 32.000 ώρες λειτουργίας θα περιορίσουν σημαντικά τα προβλήματα για την τηλεθέρμανση του Δήμου Πτολεμαΐδας που σήμερα τροφοδοτείται από τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Καρδιάς, μέχρι να τον διαδεχθεί η «Πτολεμαΐδα V». Παράλληλα, θα παρατείνουν την τηλεθέρμανση της πόλης του Αμύνταιου και του Δήμου Φιλώτα, από τις δύο μονάδες του Αμυνταίου. 

Όσον αφορά ειδικά τις συγκεκριμένες δύο μονάδες, πάντως, η παράταση του χρόνου λειτουργίας θα δώσει επίσης περισσότερο χρόνο στη ΔΕΗ για να εξετάσει ενδεχόμενες συνεργασίες για την περιβαλλοντική τους αναβάθμιση, ώστε να μην αποσυρθούν ούτε όταν ολοκληρωθούν οι 32.000 ώρες. O πρόεδρος της ΔΕΗ Μαν. Παναγιωτάκης έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση σε ιδιώτες για σύμπραξη στο σχετικό project, στο πλαίσιο του οποίου ο εταίρος της ΔΕΗ θα αναλάβει τη χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ. 

Ο ίδιος εκτιμά πως το ποσό αυτό κάθε άλλο παρά αποτρεπτικό είναι, χαρακτηρίζοντας την αναβάθμιση ως καλή επένδυση.

‘Oπως έχει επισημάνει, ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορέσει να ευοδωθεί μόνον αν το μερίδιο της λιγνιτικής παραγωγής έως το 2030, όπως θα προκύψει από τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, δεν είναι μικρότερο από 27-28%.

 Κ.Δ.