Skip to main content

ICAP Group: Ζημιογόνο και το 2014 για τις ελληνικές εταιρείες

Ζημιογόνο αποδείχθηκε και το 2014 για τις εταιρείες των 40 μεγαλύτερων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, παρά την – έστω και οριακή – αύξηση των πωλήσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιχειρηματική έκδοση της ICAP Group «40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας», η συνεχής πτωτική πορεία του κύκλου εργασιών ανακόπηκε μετά από πέντε χρόνια, καθώς το 2014 οι συνολικές πωλήσεις κατέγραψαν μικρή αύξηση. Εν τούτοις, το συνολικό καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε για άλλη μία χρονιά ζημιογόνο, καθώς τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν αρνητικά για την πλειοψηφία των κλάδων. 

Πιο αναλυτικά, στον Μη Χρηματοπιστωτικό Τομέα, προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 2,3% το 2014,  ανερχόμενος σε 148,9 δισ. περίπου. Αύξηση πωλήσεων εμφάνισαν οι επτά από τους εννέα ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τομέα. Οι κλάδοι που εμφάνισαν την υψηλότερη αύξηση πωλήσεων (διψήφια ποσοστά) ήταν οι Κατασκευές, τα Ξενοδοχεία/Εστιατόρια και τα Ορυχεία-Λατομεία.

Το συνολικό καθαρό (προ φόρων) αποτέλεσμα ήταν και πάλι ζημιογόνο, ωστόσο οι ζημίες συρρικνώθηκαν (-42,1% σε ετήσια βάση) σε 467,2 εκατ. το 2014, κυμαινόμενες δηλαδή σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τα πρώτα έτη της κρίσης. Επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των κλάδων του μη χρηματοπιστωτικού εταιρικού τομέα ήταν ζημιογόνοι. Οι μόνοι κερδοφόροι κλάδοι το 2014 ήταν το Εμπόριο (παρότι η κερδοφορία του κατέγραψε υποχώρηση), ο κλάδος της Ενέργειας/Ύδρευσης και τα Ξενοδοχεία/Εστιατόρια.

Ειδικότερα για τον τομέα της Μεταποίησης, από την επεξεργασία των στοιχείων φαίνεται ότι ο τομέας εμφάνισε οριακή μόνο επιδείνωση σε επίπεδο κύκλου εργασιών (-0,13%), οι δε πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 47 δισ. περίπου. Ωστόσο, η συγκράτηση του κόστους πωλήσεων οδήγησε σε βελτίωση των μεικτών και λειτουργικών κερδών. Τελικά οι ζημίες του κλάδου συρρικνώθηκαν (-62,7%) και διαμορφώθηκαν σε 243,8 εκατ. περίπου το 2014. Θετικά αξιολογείται το γεγονός ότι, οι κερδοφόρες μεταποιητικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν και πάλι, με συνέπεια να καλύπτουν σχεδόν το 62% του συνόλου.

Όσον αφορά στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα, εντυπωσιακή ήταν η ανατροπή που παρουσίασε ο κλάδος των τραπεζών. Πράγματι ο κλάδος αυτός ενώ είχε ανακτήσει την κερδοφορία του το 2013, το τελευταίο έτος παρουσίασε δραστική επιδείνωση. Συγκεκριμένα, το 2014 τα συνολικά έσοδα των 11 τραπεζών αυξήθηκαν μόλις κατά 1,3%, ωστόσο η δυσμενής διάρθρωση των αποτελεσμάτων οδήγησε τελικά σε καταγραφή υπέρογκων ζημιών (ύψους 8,2 δισ.) το 2014.

Σχετική υποχώρηση παρουσίασε και ο κλάδος των ασφαλειών, η οποία όμως ήταν μικρής έκτασης συγκρινόμενη με αυτή του τραπεζικού τομέα. Συγκεκριμένα, τα συνολικά έσοδα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε 4 δισ. περίπου το 2014, μειωμένα κατά 13,1% έναντι του 2013. Ο τομέας παρέμεινε κερδοφόρος, εν τούτοις τα κέρδη (προ φόρου) μειώθηκαν (-13,7%) και διαμορφώθηκαν σε 452,9 εκατ. το 2014. Αξίζει να επισημανθεί ότι, η μεγάλη πλειοψηφία (75% περίπου) των επιχειρήσεων του τομέα αυτού ήταν κερδοφόρες.

Τέλος, ζημιογόνος παραμένει ο σύνθετος κλάδος των λοιπών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Ο συνολικός κύκλος εργασιών σημείωσε μικρή αύξηση (2%) ανερχόμενος σε 1,5 δισ. περίπου το 2014, ωστόσο θεαματική ήταν η βελτίωση των αντίστοιχων μεικτών κερδών. Τελικά, οι ζημίες χρήσεως περιορίστηκαν σημαντικά (-36,4%) και διαμορφώθηκαν σε 508,1 εκατ. ευρώ το 2014.