Skip to main content

«Χτίζει» τζίρο στο εξωτερικό η Τιτάν

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Βελτίωση κατέγραψαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Τιτάν το πρώτο τρίμηνο του 2017, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της αγοράς των ΗΠΑ.

Όλοι οι γεωγραφικοί τομείς όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος σημείωσαν υψηλότερους όγκους πωλήσεων, εκτός της Ελλάδας, η οποία παραμένει στάσιμη σε χαμηλά επίπεδα. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 361,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 7,1%. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 18% στα 51,1 εκατ. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους ήταν ζημίες 3,9 εκατ. κατά το -παραδοσιακά αδύναμο- χειμερινό τρίμηνο, έναντι ζημιών 18,6 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

Ο καθαρός δανεισμός της τσιμεντοβιομηχανίας στο τέλος του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκε σε 716 εκατ. και ήταν υψηλότερος κατά 55 εκατ. σε σύγκριση με το τέλος του 2016, κυρίως λόγω των επενδύσεων και των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης που παρουσίασαν αύξηση λόγω εποχικότητας. Οι επενδυτικές δαπάνες το 1ο τρίμηνο του 2017 ανήλθαν σε 32,9 εκατ. έναντι 27,1 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και αφορούσαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, οι προοπτικές του για το 2017 παραμένουν θετικές κυρίως χάρη των αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ.

Η ανάκαμψη του κλάδου κατασκευών στις ΗΠΑ και ειδικότερα στις ανατολικές πολιτείες, όπου δραστηριοποιείται ο Τιτάνας, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, βασιζόμενη και στους τρεις κύριους πυλώνες: οικιστικά ακίνητα, ακίνητα εμπορικού χαρακτήρα και δημόσια έργα. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η ζήτηση θα κυμανθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 2016. Τα σχεδιαζόμενα νέα έργα υποδομών δεν φαίνονται ικανά να αναπληρώσουν μέσα στο 2017 το κενό που αφήνει η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων, ενώ η ιδιωτική οικοδομή κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.