Skip to main content

Στα μέσα Ιουνίου «τρέχει» το deal για Puig και Apivita

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]
 
Κομβικό χρονικό σημείο για το deal Apivita – Puig είναι η 16η Ιουνίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί να συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο με τη συμμετοχή των νέων επενδυτών της ελληνικής εταιρείας, όπως έκανε γνωστό η διοίκηση της Apivita στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες για την παρουσίαση της ερευνητικής της δραστηριότητας στο πλαίσιο του «Ορίζοντα 2020» και του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Ε.Ε – 3D PRO-ALGAE.

Αν και το κεντρικό ενδιαφέρον ως προς τη δραστηριότητα της Apivita έχει να κάνει με την πρόοδο της στρατηγικής συμφωνίας που σύναψε πρόσφατα με την ισπανικών συμφερόντων Puig για τη μεταβίβαση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της (βλ. «N» 10/3/2017), ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας φυσικών καλλυντικών Νίκος Κουτσιανάς αρκέστηκε να δηλώσει σε σχετικό ερώτημα ότι οι διαδικασίες είναι σε καλό δρόμο, καθώς και ότι στο διοικητικό συμβούλιο στα μέσα Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η συμφωνία στις λεπτομέρειές της. Εκεί θα οριστικοποιηθεί η νέα στρατηγική ανάπτυξης και θα αποσαφηνιστούν οι όροι της εξαγοράς.

Τη συζήτηση χθες μονοπώλησαν οι πρωτοβουλίες της Apivita στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Καινοτομίας (16-21 Απριλίου). Όπως ανέφερε ο κ. Κουτσιανάς, σήμερα η Apivita συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα συνολικού ύψους άνω των 16 εκατ. ευρώ και συνεργάζεται με 74 ακαδημαϊκούς φορείς και πανεπιστήμια από 23 χώρες του κόσμου (Κίνα, Ισραήλ, Ταϊλάνδη, Ευρώπη και φυσικά Ελλάδα). Με σύμμαχο την καινοτομία έχει σήμερα παρουσία σε 15 χώρες, ενώ ο τζίρος της αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των επιτευγμάτων της Apivita, σε συνέχεια της έρευνας που έχει εκπονήσει, συμπεριλαμβάνονται οι μελισσοκομικοί χάρτες, τα εκχυλίσματα μικροφυκών από τις ελληνικές θάλασσες, η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου βιοχημικού εργαστηρίου παρατήρησης της συμπεριφοράς του ανθρώπινου γονιδιώματος και η επίδραση των προϊόντων της μέλισσας και των ελληνικών φυτών στο DNA του ανθρώπινου δέρματος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκε η προκήρυξη διαγωνισμού καινοτομίας με τίτλο «Life Innovation», όπου οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν μία καινοτόμο ιδέα – σε τρεις εναλλακτικές θεματικές ενότητες: 1) Καινοτόμο Καλλυντικό Προϊόν, 2) Καινοτόμο Διατροφικό Προϊόν και 3) Καινοτόμο Συμπλήρωμα Διατροφής – και να διεκδικήσουν έπαθλο μια υποτροφία στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Βιοεπιχειρείν», που έχει σχεδιαστεί από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Συνεργασίες στην έρευνα

Αναφορικά με την έρευνα που διεξάγει η Apivita αναφέρθηκε ότι έχει συνάψει σημαντικές συμφωνίες με φορείς όπως: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) στη Grenoble και στο Παρίσι, Northumbria University του Ην. Βασιλείου, Heriot Watt University του Εδιμβούργου, Technion Institute of Technology του Ισραήλ, Tel Aviv University του Ισραήλ, Nanchang University της Κίνας, Ulster University του Belfast και University of Reunion της Reunion και άλλοι πολλοί. Επίσης η εταιρεία κάνει ιδική μνεία στους ακαδημαϊκούς συνεργάτες της από την Ελλάδα: Φαρμακευτικές και Γεωπονικές Σχολές, Ιατρικές Σχολές, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ΕΚΕΤΑ, ΙΓΕ, ΙΤΕ, ΜΑΙΧ κ.ά.