Skip to main content

Ηλεκτρονική: Κλείνει καταστήματα προς ενίσχυση ρευστότητας

Από την έντυπη έκδοση 

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Σε πρόγραμμα περιορισμού του δικτύου της με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητάς της έχει τεθεί η αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών Ηλεκτρονική.

Επειτα από πολυετή παρουσία στην αγορά, η μέχρι πρότινος νούμερο τρία σε μερίδια αγοράς ελληνική εταιρεία κάνει μία ακόμη προσπάθεια να αντεπεξέλθει στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται.

Το δίκτυο της Ηλεκτρονικής αριθμεί τα 41 περίπου καταστήματα πανελλαδικά, 3 καταστήματα στην Κύπρο και απασχολεί περίπου 450 άτομα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο αριθμός αυτός αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά με άμεσο κλείσιμο καταστημάτων τόσο στο νομό Αττικής όσο και στην περιφέρεια.

Παράλληλα σε κάποια άλλα σημεία όπου διαθέτει παρουσία, ακολουθείται επιθετική πολιτική πωλήσεων προϊόντων.   

Η Ηλεκτρονική από την αρχή της παρουσίας της στην ελληνική αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών ήταν μία επιχείρηση που ακολούθησε λελογισμένη τακτική ανάπτυξης και συντηρητικό μάνατζμεντ, ακόμα και στην εποχή της ευημερίας.

Ωστόσο, την τελευταία επταετία της οικονομικής κρίσης έδειξε έντονα σημάδια αδυναμίας να ανταποκριθεί στις έκτακτες δυσκολίες της αγοράς αλλά και τον ανταγωνισμό από τις πολυεθνικές αλυσίδες του χώρου.   

Σύμφωνα με τον ισολογισμό της Ηλεκτρονικής (30/6/2014-30/6/2015), καταγράφεται μείωση τζίρου σε 67 εκατ. ευρώ από 72 εκατ. ευρώ, EBITDA στα -3,03 εκατ. ευρώ, σύνολο υποχρεώσεων 88 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Τα δύο τελευταία αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της εταιρείας στην παρούσα οικονομική συγκυρία και εντείνουν την αγωνία της διοίκησης, των εργαζομένων, αλλά και των προμηθευτών για την πορεία της.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της εταιρείας, από την 1/7/2015 είχε τεθεί σε συμφωνία αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων δανειακών της υποχρεώσεων με τις πιστώτριες τράπεζες, συμφωνία που αντιμετωπίζει όμως ποικίλες δυσκολίες λόγω του δυσχερούς χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος.