Δραστική μείωση των εξόδων – εκτός αυτών για το προσωπικό – σχεδιάζει ο ΟΤΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στα έσοδα του ομίλου από την κρίση του κορωνοϊού.
Όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ σε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης πριν από λίγη ώρα, εκτιμάται ως δεδομένο ότι τα έσοδα του ΟΤΕ θα σημειώσουν μείωση το επόμενο διάστημα. Η μείωση θα προέλθει κυρίως από την πτώση του τουρισμού (περιαγωγή) τη μείωση των πωλήσεων από τα καταστήματα (οι οποίες μόνον σε ένα μέρος τους έχουν αντικατασταθεί από ψηφιακά κανάλια πώλησης) και από το κλείσιμο επιχειρήσεων – συνδρομητών του με συνέπεια αδυναμία καταβολής των υποχρεώσεών τους.
Αναφορικά με την εξόφληση των λογαριασμών από τους καταναλωτές και σύμφωνα πάντα με τον επικεφαλής του ΟΤΕ, το πρώτο δεκαήμερο των περιοριστικών μέτρων παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των καθυστερημένων λογαριασμών, ωστόσο, σταδιακά αρχίζουν να γίνονται πληρωμές, αν και όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις εμφανίζονται και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
«Θα παρατηρηθεί μείωση εσόδων» είπε ο κ. Τσαμάζ και πρόσθεσε: «Δεν προβλέπουμε να είναι τόσο σημαντική, αλλά δεν μπορώ να δώσω σήμερα νούμερα εξαιτίας των περιορισμών που έχουν οι εισηγμένες όταν βρίσκονται σε περίοδο αναμονής αποτελεσμάτων. Έχουμε σχεδιάσει δραστικές μειώσεις των εξόδων μας ώστε η επίπτωση στα έσοδά μας να μην επηρεάσει τα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) και τις ελεύθερες ταμειακές ροές μας. Οι περικοπές θα γίνουν σε όλα τα έξοδά μας, εκτός από αυτά που αφορούν τους εργαζόμενους μας».
Ο επικεφαλής του ΟΤΕ ήταν κατηγορηματικός όταν ρωτήθηκε για την μερισματική πολιτική: «Δεν τίθεται θέμα αλλαγής της μερισματικής πολιτικής μας» είπε, ενώ σχετικά με την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου για το δίκτυο 5G (κινητή) και τις οπτικές ίνες (σταθερή τηλεφωνία) ανέφερε ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις εξαιτίας των περιορισμών που έχουν τεθεί. Η εκτίμησή του είναι ότι ο κανονικός ρυθμός υλοποίησή τους τους θα επανέλθει το Φθινόπωρο. Ειδικότερα ως προς την αναβάθμιση του δικτύου 4G ώστε να ετοιμαστεί για το 5G, θα υπάρξει μια καθυστέρηση 4 – 5 μηνών.
Γενικότερα, σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ δεν αλλάζει ο σχεδιασμός για τον μετασχηματισμό του ΟΤΕ ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα την επόμενη δεκαετία (νέες θυγατρικές κ.λ.π.) ούτε και των νέων δραστηριοτήτων όπως είναι η εισόδός του στον διαδικτυακό στοιχηματισμό με τα στελέχη του να συνεχίζουν να εργάζονται από κοινού με τα αντίστοιχα της Intralot για τη διαμόρφωση της υπηρεσίας.
Κατά τις μέρες που οι καταναλωτές έχουν κλειστεί στα σπίτια τους στη σταθερή η κίνηση δεδομένων αυξήθηκε 50% και παραμένει πολύ ψηλά. Η χρήση που γίνεται κυρίως αφορά υπηρεσίες Video (διασκέδαση) με την τηλεργασία να παραμένει ένα μικρό ποσοστό της συνολικής κίνησης. Η κίνηση φωνής από τα σταθερά δίκτυα αυξήθηκε 45%. Δεν χρειάσθηκε να γίνει διαχείριση της κίνησης. Αυξημένη κατά 90% είναι η κίνηση στα δεδομένα από τα δίκτυα κινητής, ενώ η φωνή αυξήθηκε 10%.
naftemporiki.gr