Skip to main content

Με νέες αναπτυξιακές προσδοκίες η Isomat

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]

Με δυναμικούς ρυθμούς συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία η βορειοελλαδική βιομηχανία δομικών υλικών Isomat, σπάζοντας μάλιστα στη χρήση του 2019 το φράγμα των 50 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών της και πετυχαίνοντας έτσι ιστορικό ρεκόρ τζίρου στη 40χρονη διαδρομή της.

Η Isomat, με έδρα τον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, έκλεισε το 2019 με άνοδο 16% στις πωλήσεις της, στα 53,5 εκατ. ευρώ από 46,3 το 2018, και εκτιμώμενη αύξηση της προ φόρων κερδοφορίας κατά 30%, στην περιοχή των 8 εκατ. ευρώ, από 6,1 εκατ. στην προηγούμενη χρήση. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η άνοδος του τζίρου στην ελληνική αγορά έφθασε το 14% και στο εξωτερικό πλησίασε το 20%. Σε ενοποιημένη βάση, μαζί δηλαδή με τις επτά θυγατρικές, ο κύκλος εργασιών του ομίλου Isomat πλησιάζει τα 68 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2019.

Ποντάροντας στο δίπτυχο έρευνα-εξωστρέφεια, η Isomat κατάφερε όχι απλώς να αντέξει στις πιέσεις της μεγάλης ελληνικής ύφεσης, που είχε στην αιχμή της την πολυετή κρίση στα ακίνητα, αλλά και να σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη. Σε σχέση με τα 29 εκατ. ευρώ του 2012, που αποτελούν το «χαμηλό» της περασμένης δεκαετίας, η εταιρεία της Θεσσαλονίκης έχει πετύχει θεαματική αύξηση, ύψους 85%, στις πωλήσεις της και μπορεί να ατενίζει με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, λόγω της θετικών μηνυμάτων που στέλνει πλέον η εγχώρια αγορά ακινήτων. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικοδομή ανακάμπτει, ότι σηκώνονται ξανά πολυκατοικίες, ότι γίνονται ανακαινίσεις, ότι κλιμακώνονται οι επενδύσεις στον τουρισμό. Δεδομένης και της θετικής πολιτικής που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση τόσο προς την αγορά ακινήτων όσο και γενικά προς την επιχειρηματικότητα, μπορούμε πλέον βάσιμα να αισιοδοξούμε ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Το μόνο αρνητικό που υπάρχει είναι ο γεωπολιτικός κίνδυνος, αλλά και πάλι εκτιμώ ότι μπορούν να ξεπεραστούν όποια προβλήματα κι αν προκύψουν», δηλώνει στη «Ν» ο ιδρυτής και πρόεδρος της Isomat, Στέφανος Τζιρίτης.

Υλοποίηση επενδύσεων

Ο όμιλος Isomat, με επτά θυγατρικές, σε Σερβία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία, Γερμανία και Σλοβενία, υλοποιεί συνεχώς επενδυτικά προγράμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Ρουμανία-Σερβία όπου διατηρεί επίσης παραγωγικές εγκαταστάσεις. Ειδικά στο Βουκουρέστι έχει αποφασιστεί επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του μηχανολογικού της εξοπλισμού και την επέκταση των κτηριακών της εγκαταστάσεων.

Στην Ελλάδα η Isomat έχει υλοποιήσει περί το 60% από το επενδυτικό της πρόγραμμα, ύψους 8 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση του μηχανολογικού της εξοπλισμού, την επέκταση της παραγωγής και των κτηρίων της, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση του ερευνητικού προγράμματός της, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη 2020. 

Εξαγωγικό πλάνο

Οι εξαγωγές της Isomat αντιστοιχούν στο 35% των πωλήσεών της και τα προϊόντα της κατευθύνονται σε 60 χώρες σε όλον τον κόσμο, με σημαντικότερους πελάτες τη Γερμανία, τη Σαουδική Αραβία, την Κύπρο, τα Βαλκάνια, τη Ρωσία και την Τουρκία. Αξιοσημείωτη είναι η αυξανόμενη διείσδυσή της στην αχανή όσο και πολλά υποσχόμενη αγορά της Ινδίας, στη βάση συμφωνίας με μεγάλη παραγωγική επιχείρηση για την προμήθεια στεγανωτικών υλικών. Όπως αναφέρει ο κ. Τζιρίτης, το εξαγωγικό πλάνο της Isomat είναι πολυεπίπεδο, στοχεύοντας τόσο σε αναδυόμενες όσο και σε ώριμες αγορές.