Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
«Εξαφανισμένοι» έμποροι, αλλά και «μαϊμού» ΑΦΜ βρίσκονται πρώτα στη «λίστα» ερευνών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο του σχεδίου για τον περιορισμό της απάτης στον ΦΠΑ.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) εστιάζουν το ελεγκτικό τους έργο προς αυτή την κατεύθυνση και είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι διενήργησαν 126 έρευνες-ελέγχους ΦΠΑ, έναντι ετήσιου στόχου 110, από τους οποίους μάλιστα προέκυψαν 81 περιπτώσεις εντοπισμού εξαφανισμένων εμπόρων που συνδέονται με ενδοκοινοτική απάτη στον ΦΠΑ.Επισημαίνεται ότι για τους συγκεκριμένους επιτήδειους – εξαφανισμένους εμπόρους δόθηκε εντολή να ακολουθηθεί άμεσα η διαδικασία απενεργοποίησης του κοινοτικού ΑΦΜ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εντοπισθείσα παραβατικότητα ανήλθε σε 65,32% έναντι ετήσιου στόχου 35%, ενώ τα προσδιορισθέντα διαφυγόντα έσοδα από τις εν λόγω 81 περιπτώσεις εντοπισμού εξαφανισμένων εμπόρων ανήλθαν συνολικά σε 23,1 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί η σημαντική βελτίωση που παρουσιάζει ο δείκτης ταχύτητας δράσης των Υπηρεσιών στον εντοπισμό εξαφανισμένων εμπόρων, αφού τα διαφυγόντα έσοδα ανά απενεργοποιημένο κοινοτικό ΑΦΜ περιορίστηκαν από 1,75 εκατ. ευρώ το 2015 σε 0,28 εκατ. ευρώ πέρυσι. Υπογραμμίζεται ότι στο πλαίσιο των ελέγχων στο σκέλος του ΦΠΑ αναπτύχθηκε ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για ναυτικές εταιρείες του Ν. 3182/2003, με στόχο τον εντοπισμό φοροδιαφυγής σε επίπεδο ΦΠΑ, αξιοποιώντας διαπιστώσεις προληπτικών ελέγχων. Η μοριοδότηση αφορούσε 1.500 ΑΦΜ βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων στόχευσης, αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, και τα δεδομένα των υποβληθεισών δηλώσεων ΦΠΑ.
Στην πρώτη του φάση περιλάμβανε πιλοτικά 18 επιχειρήσεις συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, από τον έλεγχο των οποίων προέκυψαν διαφυγόντα έσοδα ΦΠΑ άνω του 1,3 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τους ελέγχους στο ΦΠΑ, προβλέπεται ότι εντός του 2018 θα αναπτυχθεί πλήρως νέο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κατόπιν στοχευμένης διασταύρωσης στοιχείων από δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ με δεδομένα τρίτων πηγών.
Το εν λόγω μάλιστα σχέδιο τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή πέρυσι και η διασταύρωση αφορούσε πάνω από 15.000 επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών καταλυμάτων.
Εκτός όμως από τους εξαφανισμένους εμπόρους, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς ολοκληρώθηκαν 363 έλεγχοι ΑΦΜ από εισαγγελικές παραγγελίες έναντι στόχου 240 ελέγχων και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 131 περιπτώσεις.
Επισημαίνεται ότι τα εντοπισθέντα διαφυγόντα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 25,61 εκατ. ευρώ και τα επιβληθέντα πρόστιμα ΕΛΠ σε 3,56 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα συνολικά διαφυγόντα έσοδα από έρευνες εισαγγελικών παραγγελιών προσδιορίζονται σε 29,17 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος διαφυγόντων εσόδων των λοιπών ερευνών και των ερευνών κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών ανήλθε σε 92,13 εκατ. ευρώ το 2017.
Οι έλεγχοι των ΥΕΔΔΕ πάντως κινούνται προς κάθε κατεύθυνση και έτσι, πέρυσι, εκτός από αυτούς που αφορούν απάτες στον ΦΠΑ, ολοκληρώθηκαν 330 λοιπές έρευνες έναντι ετήσιου στόχου 80 (ποσοστό υπέρβασης στόχου 412,5%).
Ειδικότερα, οι έρευνες εντοπίστηκαν σε επεξεργασίες κατασχεμένων, αδήλωτα εισοδήματα, προσαυξήσεις περιουσίας, εικονικότητα φορολογικών στοιχείων, λαθρεμπορία κ.λπ.
Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν 76 έρευνες που αφορούσαν επεξεργασία λογαριασμών και 254 με λοιπά φορολογικά θέματα. Από τις έρευνες αυτές εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 197 επιχειρήσεις, με την εντοπισθείσα παραβατικότητα να ανέρχεται σε 59,70% (έναντι στόχου τουλάχιστον 40%). Επιπλέον, προέκυψαν διαφυγόντα έσοδα από φόρους ποσού 36,39 εκατ. ευρώ, με τη μέση αποδοτικότητα ανά έρευνα να ανέρχεται σε 110.000 ευρώ.
Αν μάλιστα προστεθούν και τα πρόστιμα ΕΛΠ που ανήλθαν σε 26,57 εκατ. ευρώ, τα συνολικά διαφυγόντα έσοδα των λοιπών ερευνών ανήλθαν σε 62,96 εκατ. ευρώ κατά την περσινή χρονιά.