Skip to main content

Βελτιωμένα τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου Πλαστικά Θράκης

Σημαντική βελτίωση εμφάνισαν τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Πλαστικά Θράκης, για το σύνολο του οικονομικού έτους 2015.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών διευρύνθηκε κατά 4% στα 289,39 εκατ. ευρώ, ενώ τα μικτά κέρδη σημείωσαν άνοδο κατά 15,7% στα 59,37 εκατ. ευρώ.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα EBITDA εμφάνισαν κέρδη 28,98% , αυξημένα κατά 23,2% έναντι του 2014. Τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή τέλος, ενισχύθηκαν κατά 52,6% στα 0,2204 ευρώ/μετοχή.

Σύμφωνα με τον Όμιλο, οι βασικοί λόγοι οι οποίοι συνετέλεσαν στη θετική πορεία των αποτελεσμάτων και στη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους συνοψίζονται στα εξής:

  • Αλλαγή του προϊοντικού μίγματος υπέρ των προϊόντων με υψηλότερα περιθώρια κέρδους
  • Περαιτέρω συγκράτηση των σταθερών δαπανών της παραγωγής
  • Θετική επίδραση λόγω της ενδυνάμωσης του δολαρίου έναντι του ευρώ και
  • Μείωση των τιμών των α’ υλών

Για το σύνολο του 2015, ο Όμιλος υλοποίησε επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 32,3 εκατ. εκ των οποίων τα 22,9 εκατ. αφορούν επενδύσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση του 50% του επενδυτικού πλάνου πραγματοποιήθηκε με τη χρήση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε από ίδια διαθέσιμα και τραπεζικό δανεισμό.

Επισημαίνεται ότι οι υπογεγραμμένες συμβάσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων αξίας 12,4 εκατ. για την αγορά παγίων δεν έχουν αναγνωριστεί στις οικονομικές καταστάσεις του 2015 δεδομένου ότι αφορούν σε πάγια τα οποία θα λειτουργήσουν εντός της τρέχουσας χρήσης οπότε και θα αναγνωριστεί η αγορά και η υποχρέωση τους.

Ως απόρροια ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός του Ομίλου ανήλθε σε  42,4 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 9,6 εκατ. σε σχέση με το 2014, ενώ ο δείκτης καθαρός τραπεζικός δανεισμός προς ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκε σε 0,3.