Skip to main content

Εντείνεται η κινητικότητα στην ασφαλιστική αγορά

Από την έντυπη έκδοση 

Σημαντικές ανακατατάξεις καταγράφονται στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά, η οποία συνεχίζει στον δρόμο της συγκέντρωσης σε λιγότερα και ισχυρότερα σχήματα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της εξαγοράς της AXA από την Generali, ενώ προσφέρεται και για νέες τοποθετήσεις διεθνών επενδυτικών σχημάτων, κρίνοντας από το ενδιαφέρον του CVC fund για πλειοψηφική συμμετοχή στην Εθνική Ασφαλιστική. Ειδικότερα, η Generali προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της AXA Ελλάδος – AXA Ασφαλιστική Α.Ε., που ανήκουν στον Όμιλο AXA, για τίμημα ύψους 165 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, η Generali έχει επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία συνεργασίας με την Alpha Bank για τις τραπεζοασφαλιστικές εργασίες, συμφωνία που ίσχυε μέχρι πρότινος μεταξύ της AXΑ Ελλάδος και της τράπεζας, με λήξη τον Μάρτιο του 2027. Η συμφωνία αυτή έχει ανανεωθεί για άλλα 20 χρόνια. Στην εν λόγω συμφωνία συμπεριλαμβάνονται μελλοντικές αμοιβές, οι οποίες διαμορφώνονται βάσει της πορείας και αποδοτικότητας της συνεργασίας και θα αποδοθούν στην Alpha Bank από την Generali.

Η εξαγορά συνάδει με τη στρατηγική της Generali για την ενίσχυση της ηγετικής της θέσης στην Ευρώπη και την περαιτέρω επένδυσή της στον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων και Υγείας. Μέσω αυτής, η Generali ενισχύει την ηγετική της παρουσία στην ελληνική αγορά, κατακτώντας μία θέση στην τριάδα των μεγαλύτερων εταιρειών, τόσο στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων όσο και στον κλάδο υγείας, και ενισχύοντας τη θέση της στον κλάδο ζωής.

Σε ό,τι αφορά την AXA, είναι μια κερδοφόρος εταιρεία, που συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πρώτων ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα, με ισχυρή θέση στον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων και Υγείας και δυναμική παρουσία στον κλάδο Ζωής. Το 2019 η AXA Ελλάδος παρουσίασε συνολικά ακαθάριστα ασφάλιστρα ύψους 168 εκατ. ευρώ περίπου. Η AXA Ελλάδος διανέμει τα προϊόντα της κυρίως μέσω της Alpha Bank και ενός αποκλειστικού δικτύου περισσότερων από 600 ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Σε ό,τι αφορά τις τραπεζασφάλειες, η Generali θα διακινεί τα προϊόντα της μέσω του δικτύου της Alpha Bank, η οποία εξυπηρετεί περίπου 3,1 εκατ. πελάτες από 347 καταστήματα. Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο, που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2019, οι εργασίες bancassurance της τράπεζας αποτελούν έναν από τους βασικούς μοχλούς κερδοφορίας της. Η συνεργασία με την Alpha Bank είναι ευθυγραμμισμένη με τη στόχευση της Generali να ενδυναμώσει τις εργασίες της στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων, αξιοποιώντας το κανάλι διανομής bancassurance.

Η εξαγορά της AXA Ελλάδος και η επέκταση της συμφωνίας με την Alpha Bank εντάσσονται στη στρατηγική αξιοποίησης κεφαλαίων και στοχευμένης αξιολόγησης ευκαιριών για κερδοφόρο ανάπτυξη της Generali. Πέρα όμως από τις παραπάνω εξελίξεις, με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC fund, εξαγορά που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησής της και η οποία πάντως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Μάλιστα, καθώς το εγχείρημα καθυστερεί όπως όλα δείχνουν για μια σειρά από τεχνικούς λόγους, διευρύνονται οι διαμαρτυρίες του συλλόγου εργαζομένων της επιχείρησης για την πώληση της εταιρείας. Ας σημειωθεί πάντως πως η Εθνική έχει αναλάβει δέσμευση απέναντι στους θεσμούς για το θέμα αυτό και πως αν και η πώληση δείχνει πως παραμένει ένα δύσκολο εγχείρημα, εν τούτοις θεωρείται περίπου αδύνατον να μη διενεργηθεί.