Skip to main content

Αύξηση εσόδων για τη Cenergy Holdings

Αύξηση εσόδων παρουσίασε το 2017 η Cenergy Holdings, χάρη στην ισχυρή ζήτηση, ωστόσο η κερδοφορία της βρέθηκε υπό πίεση εξαιτίας έκακτων επιβαρύνσεων. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσίευσε η εταιρεία, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ήταν αυξημένος κατά 10% σε σχέση με το 2016, στα 758 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (α-EBITDA) μειώθηκαν ελαφρώς, στα 57,3 εκατ. ευρώ από 59,7 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σημαντική βελτίωση στις λειτουργικές επιδόσεις της εταιρείας κατεγράφη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οπότε και τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA σκαρφάλωσαν στα 34,6 εκατ. ευρώ έναντι 22,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο. 

Η εταιρεία εμφάνισε ενοποιημένες ζημιές προ φόρου εισοδήματος ύψους 10,6 εκατ. ευρώ έναντι ενοποιημένων κερδών προ φόρου εισοδήματος 2,8 εκατ. ευρώ το 2016, κυρίως λόγω έκτακτης πρόβλεψης για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 8,9 εκατ. ευρώ. Οι ενοποιημένες ζημιές προ φόρου εισοδήματος εξαιρουμένης της έκτακτης πρόβλεψης ανέρχονται σε 1,7 εκατ. ευρώ.

Οι ζημιές χρήσης ανήλθαν σε 4,8 εκατ. ευρώ το 2017 έναντι ζημιών προ φόρων ύψους 3,8 εκατ. ευρώ το 2016, ως επακόλουθο του πιστωτικού φόρου εισοδήματος ύψους 5,8 εκατ. ευρώ για τη χρήση, σε σύγκριση με τη σημαντική επιβάρυνση φόρου εισοδήματος ύψους 6,5 εκατ. ευρώ που καταγράφηκε το 2016.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα 19,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός ήταν οριακά αυξημένος στα 379 εκ. ευρώ στα τέλη του 2017. 

Το χαρτοφυλάκιο των έργων

Το χαρτοφυλάκιο παραγγελιών της Cenergy Holdings ανέρχεται σε 480 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικά νέα έργα που ανατέθηκαν τους τελευταίους μήνες ενώ εκκρεμούν ακόμα πολλοί άλλοι διαγωνισμοί και αναμένεται να ανατεθούν περισσότερα νέα έργα κατά τη διάρκεια του 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το περασμένο έτος εκτελέστηκαν αρκετά σημαντικά έργα. Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε η παραγωγή σωλήνων για τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP), το μεγαλύτερο έργο που έχει ανατεθεί ποτέ στη Σωληνουργεία Κορίνθου Βιομηχανία Σωλήνων ΑΕ.

Η Ελληνικά Καλώδια ΑΕ και η Fulgor ΑΕ συνέχισαν την εκτέλεση σημαντικών καλωδιακών διασυνδέσεων για λογαριασμό της Tennet και της Energinet στην Βόρεια Ευρώπη, ενώ εντός του 2017 ξεκίνησε η εκτέλεση νέων έργων, όπως το έργο «Καφηρέας» στην Ελλάδα για λογαριασμό της Enel.

Η Ελληνικά Καλώδια συμμετείχε στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων που εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2018, κατασκευάζοντας τμήμα του έργου που αφορά τις διασυνδέσεις των νησιών Σύρος-Τήνος, Σύρος-Πάρος και Σύρος-Μύκονος.