Skip to main content

Χρηματιστήριο: Με premium σχεδόν 10% το deal στη Lamda – Ώθηση στη μετοχή

Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ποσό των 25 εκατ. ευρώ κλήθηκε να επενδύσει ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου

Την τιμητική της έχει σήμερα η μετοχή της Lamda Development, η οποία καταφέρνει να διαφοροποιηθεί από το αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, χάρη στο deal με τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου.

Η διοίκηση της εισηγμένης, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ανακοίνωσε την πώληση του 2% των ιδίων μετοχών στην εταιρεία ΖΕΡΚΟ Enterprises, συμφερόντων της οικογένειας Προκοπίου.

Το deal αφορούσε 3.534.734 ίδιες μετοχές, οι οποίες άλλαξαν χέρια στην τιμή των 7,10 ευρώ/μετοχή, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος της συμφωνίας να ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ.

Πέραν της απόκτησης των μετοχών, οι δύο πλευρές πρόκειται να συνάψουν μια ευρύτερη στρατηγική συνεργασία, η οποία θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη εκπαιδευτικού ιδρύματος, καθώς και projects για οικιστικούς/γραφειακούς χώρους εντός του Ελληνικού.

Στον Γ. Προκοπίου το 2% της Lamda Development

Premium 10%

Η τιμή των 7,10 ευρώ, την οποία κλήθηκε να καταβάλλει ο Γιώργος Προκοπίου, αντιπροσωπεύει ένα premium περίπου 10% ή αλλιώς 0,6 ευρώ/μετοχή σε σχέση με την τελευταία συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου (6,5 ευρώ το κλείσιμο της 14ης Ιουνίου).

Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια των σημερινών συναλλαγών στη Λεωφόρο Αθηνών, οι επενδυτές σπεύδουν να «γεφυρώσουν» αυτήν την απόσταση, με αποτέλεσμα η μετοχή της εισηγμένης να ενισχύεται δυναμικά κατά +2,1% και να ανακάμπτει στα 6,64 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, η τρέχουσα αξία της Lamda εξακολουθεί να απέχει τουλάχιστον 9% σε σχέση με τα φετινά υψηλά των 7,2 ευρώ, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να υπολογίζεται σε 1,1 δισ. ευρώ.

Αυτό το νούμερο αντιστοιχεί σε μια «γενναία» έκπτωση της τάξης του 20% σε σχέση με την καθαρή αξία ενεργητικού, η οποία στα τέλη του 2023 ανερχόταν σε σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ ή αλλιώς σε 8,02 ευρώ/μετοχή.

Η τιμή στόχος των 10 ευρώ

Πρόσφατα, η Euroxx ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής, δίνοντας σύσταση «overweight» και θέτοντας την τιμή – στόχο στα 10 ευρώ. Μάλιστα, ο αναλυτής της χρηματιστηριακής προέβλεψε ότι η καθαρή αξία ενεργητικού θα φθάσει τα 8,2 ευρώ/μετοχή το 2024, τα 8,4 ευρώ το 2025, τα 9,3 ευρώ το 2026 και τα 9,9 το 2027. Για φέτος, δε, περιμένει βελτίωση της κερδοφορίας κατά 29%, με τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή να ενισχύονται στο 0,20 ευρώ από 0,15 ευρώ το 2023.

Μην ξεχνάμε ότι πέραν της μεγάλης ανάπλασης στο Ελληνικό, η Lamda Development διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της και τα «χρυσοφόρα» εμπορικά κέντρα των Mall Athens, Golden Hall, Cosmos, Designer Outlet.

Όλα αυτά, φυσικά, αντανακλώνται και στην «πλούσια» μετοχική σύνθεση της Lamda, καθώς πέραν του Ομίλου Λάτση, ο οποίος συγκεντρώνει το πλειοψηφικό πακέτο (43,8%), θέση έχουν πάρει η Voxcove των Olympia Group και οικογένειας Κάτσου (κατέχουν το 10%), το fund Brevan Howard (ελέγχει το 6,3%), η EBRD (διαθέτει το 1,8%), αλλά και η Aegean Airlines της οικογένειας Βασιλάκη, η οποία διατηρεί το 1,7% των μετοχών.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)