Skip to main content

Χρηματιστήριο: Νέες πιέσεις στις τράπεζες, δοκιμάζονται οι 1.400 μονάδες

Alexandros Michailidis / SOOC

Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι απώλειες στον Γενικό Δείκτη

Στους πωλητές έχουν εκ νέου περιέλθει τα ηνία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων να τίθεται στο προσκήνιο, ενόσω η απόσταση από τα πρόσφατα υψηλά των 1.502 μονάδων έχει ξεπεράσει το 6,5%.

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά καλείται να υπερασπιστεί ένα σημείο, το οποίο παραμένει «ανέγγιχτο» από τις 19 Απριλίου, δηλαδή εδώ και δύο μήνες. Τυχόν απώλεια αυτών των επιπέδων, δε, προλειαίνει το έδαφος για μια διολίσθηση προς τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.339 μονάδες)

Είναι σαφές ότι το κλίμα νευρικότητας και αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ευρώπη, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη Γαλλία, αποτελεί τη βασική «πληγή», δίνοντας την ευκαιρία στους traders να «χωνέψουν» τις φετινές κορυφές και να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των μεγάλων κερδών της τελευταίας περιόδου.

Χρηματιστήριο: Η κρίσιμη Πέμπτη και ο ευρωπαϊκός… νάρθηκας

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει νέα κάμψη κατά 0,77% και διαμορφώνεται στις 1.396,02 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.406,91 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 24 μονάδες (από 1.395,06 έως 1.419,49 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 36 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,8 εκατ. ευρώ αφορά προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, Πειραιώς και Alpha αναδιπλώνονται άνω του 2%, με τις Εθνική – ΔΕΗ – Eurobank να έπονται τουλάχιστον στο -1%. Από την άλλη πλευρά, η Motor Oil προσπαθεί να ανακάμψει κατά 1%, ενώ η Lamda ενισχύεται άνω του 1%, χάρη στο deal με τον εφοπλιστή Προκοπίου.

Νέα πτώση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης τίθεται στο επίκεντρο των πιέσεων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -1,79% και τις 1.218 μονάδες, απέχοντας σχεδόν 10% από τα φετινά υψηλά.

Η μετοχή της Πειραιώς διολισθαίνει στο -2,42% και τα 3,513 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο -2,92% και το 1,495 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -1,81% και τα 2,01 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί στο -1,04% και τα 7,808 ευρώ.

Χρηματιστήριο: Με premium σχεδόν 10% το deal στη Lamda – Ώθηση στη μετοχή

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,79% και 3.384 μονάδες), η μετοχή της Viohalco συρρικνώνεται στο -2,5% και τα 5,8 ευρώ, με τις μετοχές των Titan Cement, Cenergy, Quest, Aegean, ΔΕΗ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να χάνουν από τουλάχιστον 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Lamda Development ενισχύεται στο +1,2% και τα 6,5 ευρώ, μετά την απόκτηση του 2% από τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου. Κέρδη κατά περίπου 1% εμφανίζει και η μετοχή της Motor Oil. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,39% και 2.220 μονάδες), η μετοχή της Intracom Holdings ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,5% και τα 3,2 ευρώ, με τη μετοχή της Intralot να έπεται στο -2,3% και το 1,08 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Lavipharm, ΑΒΑΞ και Profile συρρικνώνονται άνω του 3%, ενώ οι μετοχές των Austriacard, Dimand, Fourlis, Intrakat, EXAE, ΟΛΠ και Πλαστικά Θράκης οπισθοχωρούν κατά 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 27 μετοχές κινούνται ανοδικά, 68 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,2 δισ. ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της Reds, η οποία απορροφάται από την Ελλάκτωρ.

Παπαθανασίου: Οι σειρήνες για deal, η βουτιά στα κέρδη και η απώλεια 30 εκατ. ευρώ για τον «πατριάρχη» των χημικών

Δοκιμάζονται οι 1.400 μονάδες

Σε «νάρθηκα» φαίνεται ότι έχει μπει το τελευταίο χρονικό διάστημα η ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τις αντοχές των 1.400 μονάδων -για πρώτη φορά από τις 19 Απριλίου.

Το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρω-εκλογών, αναμφίβολα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σ’ αυτήν την πορεία, καθώς η ελληνική αγορά δυσκολεύεται αισθητά να αυτονομηθεί και να διαφοροποιηθεί από τη νευρικότητα, η οποία χαρακτηρίζει -και ενδεχομένως θα συνεχίσει να χαρακτηρίζει- όλη την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, βλέπουμε ορισμένους επενδυτές να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία και να ρευστοποιούν ένα μέρος από τα ισχυρά κέρδη των τελευταίων μηνών, συνεχίζοντας την αφομοίωση και τη «χώνεψη» των πρόσφατων πολυετών υψηλών.

Παρά το -6,5% από τις πρόσφατες κορυφές των 1.502 μονάδων, ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να παρουσιάζει μια άκρως ικανοποιητική απόδοση της τάξης του 9% μέσα στο 2024, με τις τράπεζες, οι οποίες τον επόμενο μήνα θα «κόψουν» τα πρώτα μερίσματα, να εμφανίζουν σχεδόν διπλάσια απόδοση (+17% από τις αρχές του έτους).

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο ο Γενικός Δείκτης να υπερασπιστεί τα στηρίγματα των 1.400 μονάδων, τα οποία αποτελούν το βασικό ανάχωμα πριν τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.339 μονάδες). Σε ένα τέτοιο σενάριο, η εμφάνιση ενός ανοδικού καταλύτη, με τη μορφή ενός νέου deal ή κάποιας άλλης αισιόδοξης εξέλιξης, δύναται να επαναφέρει τη βραχυπρόθεσμη τάση σε θετικό έδαφος.

Χρηματιστήριο: Το «μυστικό» ράλι της ΕΝ.Α. – Οι μετοχές με αποδόσεις άνω του 100%

Σ’ αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 20 Ιουνίου η αγορά πρόκειται να ενημερωθεί επισήμως αν ο οίκος MSCI θα κάνει το χατίρι στην Ελλάδα και θα εντάξει το Χρηματιστήριο σε καθεστώς παρακολούθησης (watch list) για πιθανή αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές σε βάθος 12-24 μηνών. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς στόχους της ΕΧΑΕ, ο οποίος εφόσον επιτευχθεί είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα –προς το καλύτερο, φυσικά.

Σε μια πιθανή ανοδική κίνηση, λοιπόν, το πρώτο σημείο αντίστασης συναντάται στις 1.460, τυχόν διάσπαση των οποίων προλειαίνει το έδαφος για τις 1.485 – 1.502 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο του 2024 αλλά και των τελευταίων 13 ετών.

Αυτήν την Παρασκευή, δε, θα λάβει χώρα και η αναδιάρθρωση των δεικτών σε FTSE και Russell, η οποία παραδοσιακά απογειώνει τον τζίρο.

Στασιμότητα στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τις μεγάλες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 προσπαθεί να σταθεροποιηθεί στις 510 μονάδες, εμφανίζουν οριακές μεταβολές. Στο +0,2% αυξάνεται, από την πλευρά του, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου το επενδυτικό κλίμα χαρακτηρίζεται από ευφορία, τα futures της Wall Street εμφανίζουν μικρές διακυμάνσεις, ενόσω ο S&P 500 συνεχίζει τις «πτήσεις» σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, παραμένοντας άνω των 5.400 μονάδων.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα 16 χρόνια της Eurobank και τα μερίσματα σε ΕΧΑΕ & Ελλάκτωρ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)