Skip to main content

Τανισκίδης: Το πρόσωπο πίσω από το ράλι του +63%

Επί προσωπικού: Βρίσκεται στην Optima Bank από την ίδρυση της τράπεζας

Ένα εντυπωσιακό ράλι άνω του 60% «τρέχει» από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και πρωτο-πέρασε τις πύλες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η μετοχή της Optima Bank, με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Γιώργο Τανισκίδη, να αποτελεί ένα από τα βασικά πρόσωπα αυτής της ιστορίας.

Μέσα σε μόλις οκτώ μήνες, η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας έχει εκτοξευθεί στα 860 εκατ. ευρώ, με την τιμή της μετοχής να φιγουράρει πλέον στα ιστορικά υψηλά των 11,6 ευρώ.

Μην ξεχνάμε ότι στις απαρχές της χρηματιστηριακής πορείας, η αξία της τράπεζας ανερχόταν στα 7,2 ευρώ/μετοχή. Αυτό το νούμερο προσφέρει στον μέτοχο μια συνολική απόδοση +63%.

Γιώργος Τανισκίδης

Η διοίκηση Τανισκίδη, αναμφίβολα, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απόδοσης ενσώματων κεφαλαίων (ROTE) σ΄ όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό, το οποίο στο α’ τρίμηνο του 2024 υπερέβη το 25%. Εκεί αποδίδεται, εν πολλοίς, και το δυναμικό ράλι της μετοχής.

Ο ίδιος βρίσκεται στο «τιμόνι» της τράπεζας από την ίδρυσή της, δηλαδή από το 2019, όταν και η Ireon Investments της Motor Oil εξαγόρασε την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, προχωρώντας στη συγκρότηση της Optima Bank.

Μέσα σ’ αυτήν την 5ετία, το project έχει εισέλθει σε ράγες σταθερής ανάπτυξης, φθάνοντας σήμερα να διαθέτει αφενός ένα δανειακό χαρτοφυλάκιο αξίας 2,7 δισ. ευρώ, αφετέρου μια βάση καταθέσεων 3,3 δισ. ευρώ.

Κάπως έτσι, η Optima Bank αποτελεί την 5η μεγαλύτερη τράπεζα, αλλά και την 24η πολυτιμότερη εισηγμένη του Χ.Α.

30 χρόνια εμπειρίας στις τράπεζες

Ο Γιώργος Τανισκίδης είναι ένα από τα πρόσωπα αυτής της επιτυχημένης πορείας. Άλλωστε, έχει αποδεδειγμένα το know-how, όπως μαρτυρά και η 30ετής εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο.

Εάν και ξεκίνησε ως δικηγόρος, έχοντας πτυχίο νομικής, το 1990 αποφάσισε να εργαστεί στη Xiosbank, μέσω της οποίας γνώρισε τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το 1998 μεταπήδησε στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ από το 2002 έως το 2010 «έτρεξε» την Millennium bank Ελλάδος, πρωταγωνιστώντας και στη δημιουργία της θυγατρικής στην Τουρκία.

Την περίοδο 2010 – 2011, τέλος, βρέθηκε στην «ταλαιπωρημένη» Proton Bank, την οποία οδήγησε σε ειδική εκκαθάριση προτού απορροφηθεί από τη Eurobank.

Παπαπαναγιώτου: Από τα τροχόσπιτα στο… μετρό της Αθήνας και τον γερμανικό στρατό

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)