Skip to main content

Χρηματιστήριο: Τράπεζα αξίας 860 εκατ. ευρώ η Optima – Ράλι 60% από την IPO

Ώθηση στη μετοχή από τα αποτελέσματα του α' τριμήνου

Στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών επιστρέφει η μετοχή της Optima Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την τράπεζα να λαμβάνει ώθηση από την ισχυρή κερδοφορία του α’ τριμήνου 2024.

Είναι ενδεικτικό ότι ο τίτλος της εισηγμένης ενισχύεται κατά τουλάχιστον 2% στη σημερινή συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 11,6 ευρώ. Μάλιστα, νωρίτερα έφθασε έως τα 11,7 ευρώ, τα οποία αποτελούν νέο ρεκόρ.

Η ανοδική κίνηση συνοδεύεται από υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι στιγμής (14.20) έχουν διακινηθεί 96.500 τεμάχια, συνολικής αξίας 1,1 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο ήδη αντιστοιχεί στο 134% του μέσου ημερήσιου τζίρου.

Πέραν τούτου, δε, μέσω του Χ.Α. «πέρασε» και ένα πακέτο αξίας 1,17 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορούσε 100.000 μετοχές. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 11,7 ευρώ.

Optima bank: Eντυπωσιακή αύξηση 78% στα κέρδη του α’ τριμήνου

Κέρδη 32,7 εκατ. ευρώ

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου, με την καθαρή κερδοφορία να φθάνει στα 32,7 εκατ. ευρώ και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων να ξεπερνά το 25% -το υψηλότερο στο ταμπλό.

Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων, παράλληλα, ανήλθαν σε 642 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία της τράπεζας και ανεβάζοντας τα δανειακά υπόλοιπα στα 2,8 δισ. ευρώ.

Μεθαύριο (23/5), στο μεταξύ, θα λάβει χώρα η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση, στην οποία οι μέτοχοι (Βαρδινογιάννης 9,8% και Motor Oil 8,9%) καλούνται να εγκρίνουν τη διανομή μερίσματος 0,44 ευρώ/μετοχή από τα κέρδη της χρήσης 2023.

Ράλι 60%

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει τη μετοχή της Optima Bank σ’ ένα εντυπωσιακό ράλι, το οποίο προσεγγίζει το +50% από τις αρχές του έτους και το +60% από τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν και εισήχθη στην αγορά της Αθήνας.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, ως αποτέλεσμα, φιγουράρει στα ιστορικά υψηλά των 860 εκατ. ευρώ, αποτελώντας την 24η πολυτιμότερη εισηγμένη.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η τρέχουσα τιμή της μετοχής αντιστοιχεί σε δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E στο 5,1x και δείκτη λογιστικής αξίας P/BV στο 1,8x.

Παράσχης: Οι αγορές μετοχών, τα 28 χρόνια στο «Ελ. Βενιζέλος» και το πρώτο μέρισμα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)