Skip to main content

Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά 8,5 ετών για την Εθνική – Στα 7,1 δισ. ευρώ η αξία της

Shutterstock

Ώθηση από τα αποτελέσματα του α' τριμήνου.

Την καλύτερη ημερήσια επίδοση ανάμεσα στα blue chips πετυχαίνει σήμερα (2/5) η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία λαμβάνει ώθηση από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου.

Είναι ενδεικτικό ότι ο τίτλος της εισηγμένης τράπεζας ενισχύεται κατά τουλάχιστον 2,6% στην πρώτη συνεδρίαση του Μαΐου και αναρριχάται άνω των 7,7 ευρώ, ενώ νωρίτερα έφθασε έως και τα 7,8 ευρώ.

Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2015, όταν και η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τον τρίτο και τελευταίο γύρο ανακεφαλαιοποίησης, ξεκινώντας τη μακρά πορεία ανάκαμψης.

Τα νέα ρεκόρ για τη μετοχή συνοδεύονται, βέβαια, από χαμηλό τζίρο, καθώς μέχρι στιγμής (14.00) η αξία των ημερήσιων συναλλαγών μετά βίας υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Το… 13άρι που αλλάζει το ταμπλό

Σε κάθε περίπτωση, η αναρρίχηση της Εθνικής σε νέα υψηλά έτους και νέα υψηλά 8,5 ετών οδηγεί τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας στην περιοχή των 7,1 δισ. ευρώ (Νο.3 πολυτιμότερη εταιρεία στο Χ.Α.).

Ισχυρά μεγέθη στο α’ τρίμηνο

Χθες η διοίκηση της τράπεζας, η μετοχή της οποία μετρά μεταβολή άνω του +20% στο 2024 κι άνω του +60% στο 12μηνο, ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, τα οποία προκάλεσαν ευφορία στους επενδυτές.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 358 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 38% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023, με τα λειτουργικά έσοδα να φθάνουν στα 765 εκατ. ευρώ (+21%). Την ίδια ώρα, τα καθαρά έσοδα από τόκους διατηρήθηκαν άνω των 600 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν στα 100 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Η «χρυσή» 10άδα των blue chips, με αποδόσεις έως 12% στον Απρίλιο

Επενδυτική βαθμίδα, μέρισμα, αποεπένδυση

Και μην ξεχνάμε ότι, μόλις πρόσφατα, η Εθνική κατέστη η πρώτη ελληνική τράπεζα, η οποία ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, μετά την αναβάθμιση από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS.

Πλέον, το επόμενο στοίχημα για τους επενδυτές είναι το ύψος του μερίσματος, το οποίο θα διανεμηθεί για το 2024, με τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών να λαμβάνονται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες -και σίγουρα πριν την τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Στο β’ εξάμηνο του 2024, δε, αναμένεται και η αποεπένδυση του εναπομείναντος 18% από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μια κίνηση, η οποία αφενός θα γεμίσει τα κρατικά ταμεία μ’ ένα ποσό της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ, αφετέρου θα σηματοδοτήσει την πλήρη επιστροφή της τράπεζας στα «χέρια» των ιδιωτών.

Χρηματιστήριο: Η ώρα των αλλαγών – Τα φαβορί για… άνοδο στα blue chips

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)