Skip to main content

Στο κύμα του διεθνούς τεχνολογικού ενδιαφέροντος η Epsilon Net

Ανεβαίνει ο πήχυς των προσδοκιών στην ελληνική αγορά πληροφορικής

Το επενδυτικό και χρηματιστηριακό ενδιαφέρον για τον κλάδο της πληροφορικής επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά από την αρχή της τρέχουσας οικονομικής χρήσης οι εξελίξεις στην Epsilon Net.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος της General Atlantic για την ελληνική εταιρεία, ενός από τα μεγαλύτερα private equity funds, με ενεργητικό ύψους 84 δις. δολ. πιστοποιεί τις σχετικές αναφορές στις αρχές του έτους, σύμφωνα με τις οποίες αναμένονται υψηλές επιδόσεις και έντονη επιχειρηματική κινητικότητα μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων αλλά και χρηματιστηριακό ενδιαφέρον βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα στις επόμενες οικονομικές χρήσεις με εστίαση στις εισηγμένες τεχνολογικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι περισσότερες ελληνικές εισηγμένες τεχνολογικές εταιρείες επιδεικνύουν στιβαρά βασικά μεγέθη, διατηρούν υγιείς ισολογισμούς και εμφανίζουν υψηλό RoE και RoIC. Η συμφωνία του ιδρυτή και βασικού μετόχου της Epsilon Net Ιωάννης Μίχου, της Εθνικής Τράπεζας στρατηγικού εταίρου της εταιρείας με την General Atlantic μέσω της Ginger Digital BidCo Μονοπρόσωπη Α.Ε. δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ισχυροποίηση του ελληνικού κλάδου τεχνολογίας και τη διεθνοποίηση του.

Με βάση το προσφερόμενο τίμημα για την υποχρεωτική δημόσια προσφορά της Epsilon Net στα 12 ευρώ ανά μετοχή η συνολική αποτίμηση της ελληνικής εισηγμένης υπολογίζεται στα 650,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή 21 φορές τα προσαρμοσμένα EBITDA 2023. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία ήταν από τις πιο ενεργές την περίοδο 2022-23 με 11 εξαγορές, 20 συνολικά κατά την τελευταία τετραετία. και έμφαση στο επιχειρηματικό λογισμικό και υπηρεσίες.

Η πραγματοποίηση της Δημόσιας Πρότασης προϋποθέτει την έγκριση του Πληροφοριακού Δελτίου από την ΕΚ το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των όρων της Δημόσιας Πρότασης. Όπως τονίζεται και στη σχετική ανακοίνωση το Προσφερόμενο Τίμημα πληροί τα κριτήρια του «δίκαιου και εύλογου» ανταλλάγματος. Ειδικότερα, στην παρούσα Δημόσια Πρόταση το Προσφερόμενο Τίμημα υπερβαίνει κατά 24,64% τη ΜΣΧΤ των Μετοχών κατά τους έξι (6) μήνες που προηγούνται της Ημερομηνίας Δημόσιας Πρότασης, η οποία ανήλθε σε €9,63. Υπερβαίνει κατά 13,64% την τιμή που προσδιορίστηκε από τον Αποτιμητή σε συνέχεια διενέργειας αποτίμησης λαμβάνοντας υπόψη διεθνώς αποδεκτά κριτήρια και μεθόδους και περιλαμβάνεται στην Έκθεση Αποτίμησης, η οποία ανήλθε σε €10,56 ανά Μετοχή.

Η Περίοδος Αποδοχής θα ξεκινήσει από τη δημοσίευση του Πληροφοριακού Δελτίου μετά την έγκρισή του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης και εφόσον ο Προτείνων μαζί με τα Συντονισμένα Πρόσωπα θα κατέχουν ήδη συνολικά Μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό τουλάχιστον 90% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, ο Προτείνων: (α) Θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς (squeeze-out), εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των τριών (3) μηνών από το τέλος της Περιόδου Αποδοχής, (β) Θα υποχρεούται να αποκτήσει χρηματιστηριακά όλες τις Μετοχές που θα του προσφερθούν εντός περιόδου τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Δημόσιας Πρότασης σε τιμή ανά Μετοχή ίση με το Προσφερόμενο Τίμημα.

Στην έκθεση για το 2023 η Epsilon Net τόνιζε ότι στόχος της ήταν η διείσδυση στην αγορά των μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όσον αφορά συνολικά τον τομέα του επιχειρησιακού λογισμικού, των εφαρμογών λογισμικού μισθοδοσίας και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (Payroll & HRM Systems), στην αγορά των λογιστικών γραφείων και των ελευθέρων επαγγελματιών λογιστών – φοροτεχνικών με νέα προγράμματα και εξειδικευμένες υπηρεσίες. Και εστίαζε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ιδιωτικού τομέα μέσω και των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ και του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Όπως σημειωνόταν οι ομάδες πωλήσεων του Ομίλου Epsilon Net και οι επιχειρήσεις μέλη του Δικτύου της αναμένεται να αξιοποιήσουν περαιτέρω τις ενισχύσεις (μέσω voucher) του προγράμματος ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ του Ταμείου Ανάκαμψης (για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων λιανικής τιμολόγησης, διασύνδεσης με EFT/POS και τιμολόγησης επί αυτοκινήτου με συνολικές ενισχύσεις (ύψους 160 εκ. ευρώ), τα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία του τραπεζικού τομέα και με την συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας.

Σημαντικής αξίας χαρακτηρίζονταν επίσης οι 3 Δράσεις του ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ του νέου ΕΣΠΑ (που ξεκίνησαν να δέχονται αιτήσεις από τις 15/02/2023 με νέες ενισχύσεις ύψους 300 εκ. ευρώ) και οι ενισχύσεις του αναμενομένου Β’ κύκλου προγράμματος ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ και των προγραμμάτων ενίσχυσης της «ΝΕΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ». Αναφορικά με τη συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα μεταξύ άλλων, προβλέπεται η απευθείας διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων της EPSILON ΝΕΤ (ERP, Εμπορικολογιστικές Εφαρμογές) με τα συστήματα της ΕΤΕ αξιοποιώντας την εξελιγμένη Open Banking πλατφόρμα της στην περιοχή του Embedded Finance.

Οι τραπεζικές υπηρεσίες και τα προϊόντα θα διατίθενται, τόσο στις 132.000 επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν τα συστήματα της EPSILON ΝΕΤ όσο και σε όλες τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις – πελάτες της ΕΤΕ, αλλά και στις ελληνικές επιχειρήσεις γενικότερα.