Skip to main content

Πλαστικά Θράκης: Λειτουργική κερδοφορία 44 εκατ.ευρώ, ενισχυμένο επαναλαμβανόμενο EBITDA κατά 2,4%

Προτεινόμενο ετήσιο μικτό μέρισμα 0,23 ευρώ/μετοχή

Την εκτίμηση για αυξημένη κερδοφορία για το 2024 διατύπωσε η διοίκηση της Πλαστικά Θράκης, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων 2023.

Ειδικότερα για το πρώτο τρίμηνο του 2024, γίνεται η εκτίμηση ότι η λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου (EBITDA) σε απόλυτα μεγέθη θα είναι υψηλότερη από το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, κατά 5%-10% ως τάξη μεγέθους, ως αποτέλεσμα των ενεργειών που ήδη λαμβάνουν χώρα από τις Διοικήσεις των εταιρειών και τις ομάδες πωλήσεων, αλλά και της απόδοσης των νέων προϊόντων και συνεργασιών.

Σε επίπεδο ζήτησης, παρατηρείται σταθερότητα στη ζήτηση στους κλάδους υποδομών και συσκευασίας, αύξηση στη ζήτηση για προϊόντα του αγροτικού τομέα, ενώ η ζήτηση στον κλάδο των κατασκευών παραμένει ακόμα αδύναμη.

Από χρηματοοικονομικής σκοπιάς η διοίκηση τονίζει ότι ο Όμιλος έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί οποιασδήποτε επιχειρηματική ευκαιρία, που τυχόν θα προκύψει, για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη του.

Το προγραμματισμένο επενδυτικό πλάνο 30 εκατ. ευρώ σε ταμειακή βάση έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς με την υλοποίηση κρίσιμων έργων στους δύο βασικούς τομείς δραστηριοποίησης του Ομίλου, στις εγκαταστάσεις του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της νέας επένδυσης στα Θερμοκήπια Θράκης, με την περαιτέρω επέκταση των Θερμοκηπίων κατά 65 στρέμματα.

Όσον αφορά τις επιδόσεις του 2023, τονίζεται πως η αύξηση του επιπέδου επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας καταδεικνύει την ανθεκτικότητα του Ομίλου να επιτυγχάνει σταθερή και επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, ενώ η διατήρηση των πωληθέντων όγκων είναι επίσης μια ισχυρή ένδειξη των δυνατοτήτων του Ομίλου για περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής απόδοσης του στο μέλλον.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα ο κ. Δημήτρης Μαλάμος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, επεσήμανε πως «ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης παρουσίασε για άλλη μια χρονιά ανθεκτικές επιδόσεις υπό ασταθείς συνθήκες, με περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής του κερδοφορίας, διατήρηση του όγκου πωλήσεων, χαμηλό καθαρό δανεισμό και υψηλές επενδύσεις που διασφαλίζουν μακροπρόθεσμα την ηγετική του θέση στους κλάδους δραστηριοποίησής του.

Με τη βιωσιμότητα και την καινοτομία να εντάσσονται οργανικά στο σύνολο των πρακτικών μας και τις επενδύσεις να συνεχίζονται δυναμικά, η στρατηγική του Ομίλου συνεχίζει να αποδίδει με σταθερούς ρυθμούς.

Διαρκής μας στόχος είναι η αύξηση της αξίας στο σύνολο του οικοσυστήματός μας τους εργαζόμενους του Ομίλου, τους πελάτες και τους προμηθευτές-συνεργάτες του, το επενδυτικό και καταναλωτικό κοινό και ευρύτερα την κοινωνία.»

Αναλυτικά ο κύκλος εργασιών του 2023 ανήλθε σε 345,4 εκατ. ευρώ έναντι 394,4 εκατ.ευρώ το 2022, απόρροια και των ιστορικά υψηλών τιμών πρώτων υλών τους πρώτους μήνες του 2022.

O Όμιλος ωστόσο διατήρησε τον όγκο πωλήσεων στα επίπεδα του 2022 (109,8 χιλ. τόνοι το 2023 έναντι 109,2 χιλ. τόνοι το 2022), υπό δυσμενείς εξωγενείς συνθήκες, όπως χαμηλότερη ζήτηση σε βασικούς κλάδους της οικονομίας (κατασκευές, αγροτικός τομέας) και σε σημαντικές αγορές όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ).

Το συνολικό EBITDA διαμορφώθηκε στα 44,0 εκατ. ευρώ ενισχυμένο κατά 2,4%, από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων. Ως προς τα επίπεδα ρευστότητας του Ομίλου, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανέρχεται σε 16,3 εκατ.ευρώ, περιλαμβάνοντας και τις προθεσμιακές καταθέσεις ύψους 13,3 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση αναμένεται να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων ετήσιο μέρισμα ~€0,23 ανά μετοχή (μικτό ποσό), το οποίο, μετά την αφαίρεση του προμερίσματος που έχει ήδη καταβληθεί, διαμορφώνει υπόλοιπο μερίσματος προς διανομή ~€0,17 ανά μετοχή (μικτό ποσό).