Skip to main content

Lamda Development: Ισχυρή παραμένει η ζήτηση για κατοικίες στο Ελληνικό

Φωτ. Lamda Development

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της Lamda Development για το 2023

Η ζήτηση για κατοικίες στο Ελληνικό παραμένει ισχυρή και μάλιστα με τιμές υψηλότερες 15 – 20% σε σχέση με πριν 10 μήνες, σημείωσε χθες η διοίκηση της Lamda Development.

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών, με αφορμή τα αποτελέσματα του 2023, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Οδυσσέας Αθανασίου, δήλωσε χαρακτηριστικά πως η ανάπτυξη του Ελληνικού είναι η μόνη τέτοιας κλίμακας η οποία αυτοχρηματοδοτείται και θα συνεχίσει στην ίδια λογική, λόγω των πωλήσεων κατοικιών.

Πρόσθεσε πως πέρυσι ήταν μία εξαιρετική χρονιά για τη Lamda με ισχυρά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA στα 206 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας ότι «θα διπλασιαστούν μόλις λειτουργήσει η επένδυση του Ελληνικού».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρία οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις – μισθώσεις ακινήτων από την έναρξη του έργου έως και το πρώτο τρίμηνο του 2024 έχουν διαμορφωθεί σε 641 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της περυσινής οικονομικής χρήσης δεν εκταμιεύθηκαν τραπεζικά δάνεια για το Ελληνικό (εξαιρουμένου του δανεισμού για τα εμπορικά κέντρα) παρά την εγκεκριμένη πιστωτική γραμμή από τις δανείστριες τράπεζες ύψους 232 εκατ. ευρώ.

Η Lamda παράλληλα προχωρά σε επιλεκτικές πωλήσεις οικοπέδων για οικιστική χρήση. Στο πλαίσιο αυτό έχει ενεργοποιήσει διαδικασία πώλησης με πρόσκληση ενδιαφέροντος σε τρίτους 5 οικοπέδων στη λεωφόρο Βουλιαγμένης κάτω από το Vouliagmeni Malls με δομήσιμη επιφάνεια 50.000 τ.μ. Έλαβε προσφορές στην περιοχή των 2.000 ευρώ ανά δομήσιμο τ.μ., 2,5 φορές η τιμή που είναι η εγγεγραμμένη στα βιβλία της (800 ευρώ ανά τ.μ.) γεγονός το οποίο πρόκειται να προσθέσει 100 εκατ. στο ταμείο της.

Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η διαδικασία των προσφορών και υπολογίζεται ότι η όλη η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, με τον κ. Αθανασίου να δηλώνει ότι «η ζήτηση ξεπέρασε κατά πολύ τις 5 προσφορές».

Lamda Development: Ιστορικό ρεκόρ κερδών από εμπορικά κέντρα και μαρίνες

«Αποτέλεσε από την αρχή μέρος της στρατηγικής μας – πέραν των πιθανών συνεργασιών και joint ventures – να προχωράμε παράλληλα και σε επιλεκτικές πωλήσεις εκτάσεων για οικιστικές αναπτύξεις προκειμένου να χρηματοδοτούμε το έργο, να διατηρήσουμε υγιή την ταμειακή μας θέση και να μειώσουμε το συνολικό ρίσκο», σημείωσε σχετικά ο επικεφαλής της Lamda και συμπλήρωσε πως πρόκειται να πουλήσει ακόμα 2 ή 3 τέτοια οικόπεδα.

Στον σχεδιασμό της Lamda παραμένει η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Lamda Malls που περιλαμβάνει τα 4 υφιστάμενα και τα δύο σχεδιαζόμενα εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό (Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria) ωστόσο, όπως ειπώθηκε, «ο χρόνος θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες συνθήκες της αγοράς. Tα εμπορικά μας κέντρα πάνε πολύ καλά και δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μία τέτοια κίνηση με υποτιμημένες αξίες, να κάνουμε δηλαδή την εισαγωγή με discount», σχολίασε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.

Ανακαίνιση στο The Mall Athens

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο μεταξύ ανακαίνιση στο The Mall Athens επένδυση 20 -25 εκατ. ευρώ. Το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024 αρχές του 2025. Για τα άλλα τρία υφιστάμενα εμπορικά κέντρα υπάρχουν πλάνα για ανακαίνιση, μικρότερης έκτασης και με κόστος της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ.

Οι καλές επιδόσεις των εμπορικών κέντρων το 2023, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση της Lamda, συνεχίζονται και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Σχετικά με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού η διοίκηση της Lamda ανέφερε ότι ποσοστό 57% των δανείων της εταιρίας αυτή την στιγμή είναι με σταθερούς όρους ή διασφαλισμένα με συμβάσεις αντιστάθμισης κινδύνου (hedged), ενώ ο όμιλος προχώρησε εντός Απριλίου σε αναχρηματοδότηση του δανεισμού της Lamda Malls ύψους 600 εκατ. ευρώ.