Skip to main content

Alpha Bank – Unicredit: Επέκταση στη Ρουμανία και σε άλλες αγορές

Η συμφωνία θα παράγει επιπλέον καθαρά κέρδη για την UniCredit τουλάχιστον 100 εκατομμύρια από το 2026

Έξι μήνες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Unicredit  Alpha Bank η συνεργασία έχει περιθώρια επέκτασης έναντι του αρχικού σχεδιασμού.

Όπως δήλωσε o CEO της Unicredit Andrea Orcel σε μια κοινή συνέντευξη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη, μετά τη δημιουργία του τρίτου μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου στη Ρουμανία, η Unicretdit και η Alpha Bank ενδέχεται να συνεργαστούν για μια  ακόμα εξαγορά  σε αυτήν τη χώρα, αφού ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση των δύο μονάδων τους.

“Και οι δύο είμαστε αφοσιωμένοι στη Ρουμανία, και  στους δύο  αρέσει η Ρουμανία, και οι δύο βλέπουμε  προστιθέμενη αξία εκεί,” δήλωσε ο Orcel Διευθύνων Σύμβουλος της UniCredit SpA, σε συνέντευξη .

“Για τον Andrea Orcel, έναν εξαιρετικό διαπραγματευτή, η συμφωνία με την Alpha Bank είναι πιθανότατα μία από τις μικρότερες συναλλαγές της καριέρας του. Αλλά αναδεικνύει τη δημιουργική του προσέγγιση σε μια περίοδο όπου οι εθνικοί συμφέροντα και το ανεκπλήρωτο έργο για μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση συχνά βρίσκονται εμπόδιο στις διασυνοριακές συμφωνίες αναφέρει σε δημοσίευμά του το διεθνές πρακτορείο Bloomberg. Γεννημένη από την επιθυμία να ενισχύσει το μέγεθος της UniCredit στη Ρουμανία, η συμφωνία με την Alpha Bank εξελίχθηκε σε μια συνεργασία που ο Orcel υποστηρίζει ότι μπορεί να γίνει πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο η ιταλική τράπεζα εισέρχεται σε νέες αγορές.

Για την Alpha Bank, της οποίας οι σχέδια για ανάπτυξη στη Ρουμανία πάγωσαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η συμφωνία τούτη αποτελεί έναν τρόπο προκειμένου να  δημιουργήσει υπεραξία.

Είμαι πολύ, πολύ ευχαριστημένος με αυτό που κάναμε,” είπε ο Orcel, αποκαλώντας την εξαγορά μιας μειοψηφικής συμμετοχής στην Alpha ένα “πιλοτικό” πρόγραμμα για νέες αγορές . “Μπορεί να υπάρχουν άλλες αγορές όπου ενδιαφερόμαστε να αναπτυχθούμε άμεσα στην κεντρική Ανατολική Ευρώπη”.

Διήμερο εργασιών

Οι δύο CEOs που γνωρίζονται εδώ και καιρό, συναντήθηκαν στα κεντρικά γραφεία της UniCredit την προηγούμενη εβδομάδα για ένα διήμερο εργασιών με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας και την επέκταση μιας κοινής ατζέντας. Άλλη μια συνάντηση είναι προγραμματισμένη στην Αθήνα για το καλοκαίρι.

Και οι δύο CEOs παρουσίασαν τη συμφωνία τους ως έναν εναλλακτικό τρόπο προώθησης της τραπεζικής ενοποίησης στην Ευρώπη.

Η συμφωνία θα παράγει επιπλέον καθαρά κέρδη για την UniCredit τουλάχιστον 100 εκατομμύρια από το 2026, κυρίως λόγω Ρουμανίας  είπε ο Orcel. Τα οφέλη της συμφωνίας  θα φανούν  από το επόμενο έτος, πρόσθεσε