Skip to main content

Στα 4 τρις. δολ. το παράνομο εμπόριο παγκοσμίως – Μάστιγα τα παράνομα καπνικά προϊόντα

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας πρέπει να εργάζονται από κοινού για να ενισχύσουν το διεθνές εμπόριο που βασίζεται σε πλαίσιο αρχών και κανόνων»

Ως μια από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, που υπονομεύει τη διεθνή νομιμότητα χαρακτήρισε το παράνομο εμπόριο ο Ramūnas Macius, Vice-President, FiscalAffairsandAnti-illicittradeτης JTI συμμετέχοντας στο πάνελ «Strengthening International Trade amidst Geopolitical Tensions» στο φετινό Delphi Economic Forum IX, τονίζοντας ότι «ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να εργάζονται από κοινού για να ενισχύσουν το διεθνές εμπόριο που βασίζεται σε ένα πλαίσιο αρχών και κανόνων».

Ο κ. Macius σημείωσε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις αξιοποιούνται από το οργανωμένο έγκλημα που επιχειρεί να «κεφαλαιοποιήσει κάθε «ευκαιρία» και ευαλωτότητα στο επιχειρησιακό περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον Ramūnas Macius, οργανώσεις όπως το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο εκτιμούν ότι το ύψος του παράνομου εμπορίου υπολογίζεται σε περίπου 4 τρισ. δολάρια ετησίως, που σε όρους μεγέθους θα ισοδυναμούσε με την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Macius έκανε ειδική αναφορά στο ότι το 2023 η JTI Hellas υπέγραψε πενταετές μνημόνιο συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την αναβάθμιση της συνεργασίας τους στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου.

Με αυτή την αφορμή υπογράμμισε ότι είναι ακλόνητη η δέσμευση της JTI στην υποστήριξη των προσπαθειών της Πολιτείας για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, της διοργάνωσης ημερίδων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τις Αρχές επιβολής του νόμου και της προμήθειας εξοπλισμού στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, καθώς και μέσα από την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

Οι καταναλωτές που καταφεύγουν στην αγορά παράνομων καπνικών προϊόντων συχνά δεν έχουν γνώση των επιπτώσεων.

Όμως, όπως υπογράμμισε ο κ. Macius, «αφότου συγκροτηθεί ένα παράνομο δίκτυο, το οργανωμένο έγκλημα γρήγορα προσαρμόζεται και ξεκινά να το χρησιμοποιεί για όλο το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων, από το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων, έως τη διακίνηση ανθρώπων και όπλων. Και εάν δεν περιορίσουμε το παράνομο εμπόριο, αυτό θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτεί εγκληματικές δραστηριότητες έως και την τρομοκρατία».

Να σημειωθεί πως λίγες ημέρες πριν ο Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής ΑΑΔΕ, μιλώντας στο συνέδριο της ΕΣΕΕ «Future of Retail 2024» είχε επισημάνει πως οι διαφυγόντες φόροι το 2023 από το παράνομο εμπόριο καπνού άγγιξαν τα 274 εκατ. ευρώ, τονίζοντας πως η φοροδιαφυγή είναι υπόθεση που μας αφορά όλους, η μάχη για να αντιμετωπίσουμε το λαθρεμπόριο είναι πολύ σκληρή με δεδομένο πως είμαστε μια χώρα με χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Αναφερόμενος στην προσπάθεια της πολιτείας είχε πει πως «κάνουμε συνεχείς ελέγχους, έχουμε στήσει και κέντρο επιχειρήσεων για το λαθρεμπόριο καπνού».

Από την πλευρά της η Γεωργία Καρούντζου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας JTI είχε επισημάνει την ηθική υποχρέωση που έχουν Πολιτεία και εταιρείες προϊόντων καπνού προς τη χώρα, την Οικονομία, την Κοινωνία και τους Καταναλωτές να καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων.

Είχε εστιάσει στις αρνητικές συνέπειες που είναι πολλές, κοινωνικές και οικονομικές, και για τον περιορισμό του φαινομένου είναι απαραίτητη η αδιάλειπτη συνεργασία όλων των μερών, Πολιτείας, Αρχών και Επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ τη θέση του Πανευρωπαϊκού Συντονιστή για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού ανέλαβε πρόσφατα η Ελλάδα, σύμφωνα με το σχετικό ψήφισμα της τρίτης συνόδου των μερών του «Πρωτοκόλλου για την Εξάλειψη του Παράνομου Εμπορίου Προϊόντων Καπνού» που έγινε στον Παναμά το Φεβρουάριο 2024.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά τα προηγούμενα χρόνια, είχε κάνει προσπάθειες για τη συγκρότηση μιας συνεκτικής και συνεπούς στρατηγικής για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, συνάπτοντας συμφωνίες με τις βιομηχανίες καπνικών προϊόντων για τον καλύτερο έλεγχο της παραγωγής και της διανομής τους.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε το «Πρωτόκολλο για την Εξάλειψη του Παράνομου Εμπορίου Προϊόντων Καπνού» υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), ως μια διεθνής συνθήκη για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών με στόχο την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων.

Η Ελλάδα αναλαμβάνει πλέον καίριο ρόλο για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού που στερεί από τις εθνικές κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης και της χώρα μας τα φορολογικά έσοδα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά για τη στήριξη της δημόσιας υγείας αλλά και άλλων σημαντικών δράσεων για τους πολίτες.