Skip to main content

ΔΕΘ: «Κοντός ψαλμός αλληλούια» για την ανάπλαση

Ανακοινώσεις εντός του Απριλίου για τη μορφή του ΣΔΙΤ

«Κοντός ψαλμός αλληλούια» για το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., Τάσο Τζήκα, εντός του Απριλίου – και μετά από νέα σύσκεψη – θα γίνουν τελικές ανακοινώσεις για το χρηματοδοτικό σχήμα του έργου, το οποίο πάντως θα είναι ΣΔΙΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» η εν λόγω σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου και θα συμμετέχουν σε αυτήν οι συναρμόδιοι υπουργοί, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες.

Οι παραπάνω εξελίξεις γνωστοποιήθηκαν από τον κ.Τζήκα στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για τις Εκθέσεις Freskon και Logistics and Transports Thessaloniki Expo. Ο ίδιος ζήτησε επίσης να πάψει η μεμψιμοιρία για το θέμα της ανάπλασης και όλοι οι πολίτες και οι φορείς να στηρίξουν το έργο, που όπως είπε «θα αλλάξει την πόλη και θα την κάνει πιο ελκυστική για να ζούμε και να δουλεύουμε». Επισήμανε μάλιστα ότι από τα 165 στρέμματα του συνολικού οικοπέδου της ΔΕΘ μαζί με αυτό της Αγίας Φωτεινής, με βάση το σχέδιο ανάπλασης ποσοστό άνω του 60% θα δοθεί για χρήση στην πόλη και τους κατοίκους της ως χώρος πρασίνου, αστικό πάρκο, φυτεύσεις με λιμνούλες κ.ο.κ.

Τιμώμενες χώρες από τη Λατινική Αμερική

Στην ίδια συνέντευξη τύπου γνωστοποιήθηκε επίσης από τον διευθύνοντα σύμβουλο του εθνικού εκθεσιακού φορέα, Κυριάκο Ποζρικίδη, ότι για τα επόμενα χρόνια εξετάζεται η συμμετοχή στη ΔΕΘ με την ιδιότητα της Τιμώμενης Χώρας κρατών της Λατινικής Αμερικής και όπως ανέφερε στη “Ν” πιθανές υποψήφιες είναι το Περού, η Χιλή κ.α.

Για το 2026 είναι πιθανή η συμμετοχή της Πολωνίας ως Τιμώμενη Χώρα στη ΔΕΘ, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος του Ελληνοπολωνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Επενδύσεων, Κύρος Λαζαρίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της “Ν” που έγινε με αφορμή τη συμμετοχή της χώρας ως Τιμω΄μενη Χώρα σε μια σειρά από κλαδικές Εκθέσεις της ΔΕΘ-Helexpo, όπως λ.χ. η Freskon.

Freskon και Logistics and Transports Thessaloniki Expo

Στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών FRESKON συμμετέχουν 201 άμεσοι εκθέτες από 15 χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Τουρκία, Βουλγαρία, Νέα Ζηλανδία, Κίνα, Μπουρούντι, Αλβανία, Κροατία, Κύπρο, Μολδαβία, Πολωνία και Ελλάδα), ενώ συνολικά ο αριθμός άμεσων και έμμεσων εκθετών είναι 267 και προέρχονται από 28 χώρες.

Ως Τιμώμενη Χώρα η Πολωνία έρχεται στη Θεσσαλονίκη με μια συμμετοχή 15 επιχειρήσεων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, η οποία θα αναπτυχθεί στο Περίπτερο 13. Επίσης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα «τρέξει» πρόγραμμα με 121 μεμονωμένους full hosted buyers από 34 χώρες, ενώ μαζί με τις ομαδικές αποστολές εμπορικών επισκεπτών από Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία ο συνολικός αριθμός των ξένων είναι 250 και τα  επιχειρηματικά ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί μεταξύ εκθετών και εμπορικών επισκεπτών συνολικά υπερβαίνουν τα 2.600. Επίσης, στο πλαίσιο του FreshConMarket 2024, στις 11 και 12 Απριλίου. θα έρθουν σε επαφή επαγγελματίες του κλάδου των φρέσκων φρούτων και λαχανικών με αγοραστές 14 αλυσίδων σούπερ-μάρκετ από Ελλάδα, Βουλγαρία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Κύπρο, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία.

Η αγορά ζητούσε εδώ και χρόνια τη διοργάνωση ενός διακριτού event για τις μεταφορές και τα logistics που να εστιάζει στη Βόρεια Ελλάδα και στις προοπτικές των Βαλκανίων, τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της O.MIND CREATIVES, διοργανώτριας της LOGISTICS & TRANSPORTS THESSALONIKI EXPO, Θεόδωρος Δημητριάδης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πλειονότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα και με δεδομένο ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης συνεχώς αναβαθμίζεται, αν λειτουργήσουν σωστά οι συγκοινωνιακές συνδέσεις, τότε θα εκτιναχθεί το εμπόριο και θα καταστεί η Θεσσαλονίκη πόλη κέντρο εμπορευματικών μεταφορών.

Για την 1η Logistics & Transport Expo Thessaloniki υπάρχουν ήδη 500 εγγραφές επισκεπτών από χώρες των Βαλκανίων. Παράλληλα με την έκθεση για τις υπηρεσίες logistics, εμπορευματικών μεταφορών και εξοπλισμού αποθήκης, θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο Logi.C Conference με επτά θεματικές ενότητες και 70 ομιλητές από Ελλάδα και εξωτερικό, μεταξύ των οποίων φορείς όπως η Ελληνική Εταιρεία Logistics Β. Ελλάδος, το Ινστιτούτο Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ, η Διεύθυνση Τελωνείων Β. Ελλάδος και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα τριών υπουργείων και τη συμμετοχή των ΤΕΒΕ, ΣΒΕ και των επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, καθώς και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.