Skip to main content

ΕlvalHalcor: Μείωση δανεισμού, επιτυχής διαχείριση κεφαλαίου κίνησης και μέγιστη απόδοση των μέχρι τώρα επενδύσεων στους στόχους

Οι μεγα-τάσεις για κυκλική οικονομία, χαμηλές εκπομπές άνθρακα και υψηλή ενεργειακή απόδοση διατηρούν τη ζήτηση για χαλκό και αλουμίνιο

Στην επίτευξη της μέγιστης απόδοσης των επενδύσεων που έχει κάνει μέχρι τώρα για την ενίσχυση της παραγωγής της εστιάζει η ElvalHalcor κατά το 2024, η διοίκηση της οποίας θα προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος ύψους 0,04 ευρώ/μετοχή.

Παρά την αβεβαιότητα των αγορών, η εταιρεία κατά το τελευταίο διάστημα βλέπει μικρή ανάκαμψη του αλουμινίου και του χαλκού. Επίσης παρά την υποτονικότητα που επικρατεί μέχρι τώρα στη ζήτηση υπάρχει η προσδοκίας για βελτίωση λόγω της αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων, ενώ τα mega trends της αγοράς στα προϊόντα χαλκού και αλουμινίου παραμένουν ισχυρά.

Όπως τόνισε η διοίκηση της ElvalHalcor κατά την ενημέρωση των Θεσμικών Επενδυτών, η εταιρεία εστιάζει στις μέγα-τάσεις της αγοράς και στις δυνάμεις της για ανάπτυξη του EBITDΑ, σημειώνοντας πως υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης στο a-EBITDA ανά τόνο αλουμινίου, που το 2023 διαμορφώθηκε στα 372 ευρώ /τόνο, έναντι 523 ευρώ/τόνο το 2022 και 299 ευρώ/ τόνο το 2021. Στον τομέα του χαλκού το a-EBITDA ανά τόνο διαμορφώθηκε το 2023 στα 547 ευρώ/τόνο έναντι 349 ευρώ/τόνο το 2022 και 307 ευρώ/τόνο το 2021. Ειδικότερα στον τομέα του αλουμινίου η αύξηση της εγκατεστημένης δυναμικότητας ανέρχεται στο 26% και στον τομέα του χαλκού υπολογίζεται σε πολύ περισσότερη μετά και τις επενδύσεις που έγιναν στις παραγωγικές εγκαταστάσεις του Τομέα Διέλασης Χαλκού και Κραμάτων της εταιρείας, καθώς και στη θυγατρική της Sofia Med, η οποία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην άνοδο των επιδόσεων του τομέα χαλκού το 2023.

Αναλυτικά ο τομέας έλασης αλουμινίου λειτουργούσε κοντά στην πλήρη παραγωγική δυναμικότητα, η οποία ήταν 375 χιλ. τόνοι, πριν από την εγκατάσταση του ψυχρού ελάστρου. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του νέου ψυχρού ελάστρου κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, αύξησε τη παραγωγική δυναμικότητα, με τη δυνατότητα να φτάσει έως 465 χιλ. τόνους.

Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης της γραμμής βαφής θα απορροφήσει την αυξημένη παραγωγική δυναμικότητα για υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα, που θα οδηγήσει σε αυξημένη κερδοφορία και ανάπτυξη. Η μονάδα έλασης FRP χαλκού και κραμάτων, εκμεταλλευόμενη την αυξημένη ζήτηση, στρέφεται σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, αυξάνοντας τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα και τις δυναμικές της αγοράς. Η εγκατάσταση 4 νέων βάσεων ανόπτησης τύπου καμπάνας και η βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας θα ξεκλειδώσει την παραγωγική δυναμικότητα και την περαιτέρω ανάπτυξη.

Η εταιρεία εστιάζει στην αξιοποίηση της επιχειρηματικής αριστείας με σκοπό την βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και της δυναμικότητας αλλά και τη διαφοροποίηση του εύρους των προϊόντων της προς την ανάπτυξη ενός πιο κερδοφόρου και πολλά υποσχόμενου χαρτοφυλακίου στα πλαίσια των παγκόσμιων μεγα-τάσεων της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Όσον αφορά τις επιδόσεις του 2023 η διοίκηση της ΕlvalHalcor εστίασε στη μειωμένη ζήτηση στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, έπειτα από μια δυναμική χρονιά το 2022, γεγονός που επηρέασε και τα αποτελέσματα της εισηγμένης, οι επιδόσεις της οποίας ωστόσο συγκριτικά με το 2021 ήταν αυξημένες. Αναλυτικά η εταιρεία κατέγραψε 561 χιλ. τόνους πωλήσεων έναντι 582 χιλ. τόνων το 2022 και 553 χιλ. τόνων το 2021. Τα a-EBITDA ανήλθαν σε 239 εκατ. ευρώ έναντι 271 εκατ. ευρώ το 2022 και 167 εκατ. ευρώ το 2021.

Μείωση καθαρού δανεισμού

Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 142,2 εκατ. ευρώ και στόχος είναι να μειωθεί ακόμη περισσότερο το 2024. Το 82% του δανεισμού είναι μακροπρόθεσμος. Αναφορικά με την απόκλιση των Ενοποιημένων Κερδών προ Φόρων, η εταιρεία επισημαίνει πως σε αυτό συνέβαλε η μείωση όγκου – περιθωρίου μεταξύ τιμής scrap και πρωτόχυτου, καθώς και η πτωτική πορεία των τιμών μετάλλου. Επίσης η κερδοφορία και η επιτυχής διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω μείωση του χρέους.

Το 94% των πωλήσεων της ElvalHalcor είναι εξαγωγές και παρόλη την υστέρηση στη ζήτηση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη χρονιά, η εταιρεία συνεχίζει να εστιάζει στα mega-trends της αγοράς, που περιλαμβάνουν Συσκευασία. Αυτοκινητοβιομηχανία. Κατασκευές, ενέργεια και βιομηχανικές εφαρμογές. Επίσης χαλκός και αλουμίνιο είναι πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά και καλύπτουν επαρκώς τις σύγχρονες ανάγκες πλήθους κλάδων. Με βάση τα στοιχεία του ΙΟΒΕ (2022) η ElvalHalcor είναι η Νο1 παραγωγός σωλήνων χαλκού Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ), έχει υλοποιήσει 900 εκατ. ευρώ επενδύσεις την τελευταία δεκαετία, εισφέρει στο 0,7% του ΑΕΠ, στο 8,3% των βιομηχανικών εξαγωγών της Ελλάδας, αντιστοιχεί στο 52,1% του τομέα των βασικών μετάλλων, απασχολεί 3.000 άτομα.