Skip to main content

Χρηματιστήριο: Σε απόσταση – αναπνοής από τις φετινές «κορυφές» η Helleniq Energy

Helleniq Energy/FACEBOOK

Στα 2,5 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

Σε θετική πορεία φαίνεται ότι επιστρέφει η μετοχή της Helleniq Energy στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία βρίσκεται εκ νέου σε τροχιά προσέγγισης με τα φετινά υψηλά των 8,5 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο τίτλος της εισηγμένης κερδίζει τουλάχιστον 2% στη σημερινή συνεδρίαση (8/4), με αποτέλεσμα να ενισχύεται στα 8,3 ευρώ. Ενδοσυνεδριακά, μάλιστα, ξεπέρασε και τα 8,4 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η απόσταση από το φετινό υψηλό των 8,5 ευρώ ανέρχεται στις δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στο -3,7% υπολογίζεται η απόσταση από τα 8,6 ευρώ, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 4ετίας (από τον Ιανουάριο του 2020).

Παρά το νωθρό ξεκίνημα στο 2024 και παρά τη μερική αναδίπλωση κατά περίπου 2% μέσα τον Μάρτιο, η μετοχή της Helleniq Energy εμφανίζει συνολική αύξηση της τάξης του 12% από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης να ξεπερνά πλέον τα 2,5 δισ. ευρώ, αποτελώντας τη 12η μεγαλύτερη εταιρεία σε όλο το ταμπλό.

Ελκυστική η μετοχή

Με βάση τα στοιχεία του Bloomberg, η μετοχή διαπραγματεύεται σε αρκετά ελκυστικά επίπεδα, με τα περιθώρια ανόδου να παραμένουν ισχυρά. Κι αυτό, διότι ο δείκτης κερδοφορίας P/E καθορίζεται στο 5,3x και ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV στο 0,8x.

Ας σημειωθεί ότι, μετά τα ρεκόρ του 2022 (κέρδη 1 δισ. ευρώ), η καθαρή κερδοφορία της Helleniq Energy για το 2023 καθορίστηκε στα 606 εκατ. ευρώ, με τα συγκρίσιμα EBITDA να φθάνουν στο 1,24 δισ. ευρώ. Η διοίκηση, μάλιστα, πρότεινε τη διανομή μερίσματος 0,90 ευρώ/μετοχή έναντι 1,15 ευρώ πέρυσι.

Τα σενάρια για placement

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες και τα σενάρια για ένα νέο placement από τους βασικούς μετόχους εξακολουθούν να μονοπωλούν την ειδησεογραφία για τη Helleniq Energy.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η οικογένεια Λάτση και το ελληνικό δημόσιο προχώρησαν στην από κοινού παραχώρηση του 11% των μετοχών, σε μια πρωτοβουλία που κρίθηκε ως απολύτως επιτυχημένη και ωφέλιμη.

Αυτήν την στιγμή το ποσοστό της οικογένειας Λάτση ανέρχεται στο 40,4% και του δημοσίου στο 31,2% επί του μετοχικού κεφαλαίου. Επομένως, η διάθεση ενός νέου πακέτου μετοχών θα βελτιώσει περαιτέρω τη μετοχική διασπορά και κατ’ επέκταση, την εμπορευσιμότητα/ελκυστικότητα του τίτλου.

Πάντως, προς το παρόν τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς όλα τα παραπάνω συνιστούν αποτέλεσμα πληροφοριών και σεναρίων -και όχι ειλημμένων αποφάσεων.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)