Skip to main content

Briq Prοperties: Πώς προχωρά η συμφωνία συγχώνευσης με την ICI

Συμφωνία συγχώνευσης δια απορρόφησης

Στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης της συμφωνίας συγχώνευσης δια απορρόφησης της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (ICI) βρίσκεται η Briq Prοperties ΑΕΕΑΠ με την τελευταία να έχει σε εξέλιξη τρεις επενδύσεις συνολικού ύψους 39 εκατ. ευρώ σε Αττική και Πάρο.

Το πρώτο στάδιο της προαναφερόμενης συμφωνίας ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου με την αγορά 16 ακινήτων από την ICI, διαμορφώνοντας χαρτοφυλάκιο αξίας 208,1 εκατ. ευρώ και ενώ αναμένεται να προστεθεί το 17ο ακίνητο, κτίριο γραφείων στη Λ. Βουλιαγμένης, αξίας 4 εκατ. ευρώ, για το οποίο έχει υπογραφεί προσύμφωνο.

Τα παραπάνω είπε χθες μιλώντας στους αναλυτές η διευθύνουσα σύμβουλος της Briq, Άννα Αποστολίδου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2023.

«Η αγορά των ακινήτων της ICI, μισθωμένα στην πλειοψηφία τους στην Alpha Bank, καθυστέρησε λόγω και της απεργίας των συμβολαιογράφων. Ολοκληρώθηκε ωστόσο στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου, αυξάνοντας την αξία του χαρτοφυλακίου της Briq κατά 40%», ανάφερε η κ. Αποστολίδου και πρόσθεσε: «Με την προσθήκη των ακινήτων της ICI, η αξία των ακινήτων της εταιρείας αυξάνεται στα 208,1 εκατ. ευρώ, από τα 148,9 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2023».

Όπως επίσης είπε «είμαστε στο τελικό στάδιο των συνεννοήσεων με την ICI. Εκκρεμεί να συμφωνηθούν κάποιες ακόμη παράμετροι γιατί έχουν αλλάξει οι συνθήκες από την αρχική συμφωνία πριν από ένα και πλέον χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2023. Επιπλέον οι αποτιμήσεις των ακινήτων έχουν βασιστεί στα στοιχεία του Ιουνίου του 2022, ενώ και η σχέση ανταλλαγής θα πρέπει να επανεπιβεβαιωθεί από τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα εκτιμητή και ορκωτό. Παράλληλα, θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και τα θέματα των μερισμάτων, δεδομένου ότι και οι δύο εταιρείες έχουν καταρχήν αποφασίσει να δώσουν μερίσματα για το 2023».

31 εκατ. ευρώ για τον Ασπρόπυργο

Η μεγαλύτερη από τις επενδύσεις που υλοποιεί η Briq αφορά σε κτίρια logistics στον Ασπρόπυργο (31 εκατ. ευρώ) από τα οποία η εισηγμένη αναμένει συνολικά ετήσια έσοδα 2,7 εκατ. με μικτή απόδοση 8,7%. Το πρώτο κτίριο παραδόθηκε τον Ιανουάριο του 2022 και το δεύτερο πρόκειται να παραδοθεί το Σεπτέμβριο του 2024, ενώ 3.800 τ.μ. είναι διαθέσιμα για επιπλέον ανάπτυξη.

Η δεύτερη επένδυση αξίας 6,3 εκατ. ευρώ είναι σε «πράσινο» κτίριο γραφείων στην Καλλιθέα στη λεωφόρο Ποσειδώνος 42 που θα παραδοθεί το 2025 και η τρίτη το ξενοδοχείο Mr & Mrs White στην Πάρο: Σε όμορο οικόπεδο, αναπτύσσονται 12 επιπλέον σουίτες, αυξάνοντας τη δυναμικότητα της μονάδας σε 61 δωμάτια και σουίτες, επένδυση ύψους 1,7 εκατ. ευρώ. Το έργο που περιλαμβάνει και ένα μικρό πρόγραμμα ανακαίνισης υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο ώστε το ξενοδοχείο να λειτουργήσει στη σεζόν του 2024.

Σύμφωνα επίσης με την επικεφαλής της Briq το χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ έπειτα από τη συμφωνία με την ICI έχει μεγαλύτερη διασπορά όσο αφορά τις κατηγορίες ακινήτων: Το 36% είναι logistics (από 51%), το 23% γραφεία, 19% καταστήματα και 14% ξενοδοχεία (από 20%).

Ως προς τους χρήστες, πλέον η συνεισφορά του ομίλου Quest ως προς τα έσοδα έχει μειωθεί στο 20%, ενώ η Alpha Bank έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά με 34,4% και αποτελεί το μεγαλύτερο μισθωτή, η Sarmed Logistics συνεισφέρει 16,6% και η Hotelbrain το 9%.