Skip to main content

Ελληνικό – Δεύτερος πύργος: «Κλείδωσε» η συνεργασία Lamda – Brook Lane

Στιγμιότυπο από την πρόοδο των εργασιών κατασκευής του οικιστικού πύργου Riviera Tower στο Ελληνικό.

Ο δεύτερος υπό κατασκευή πύργος θα είναι μικτών χρήσεων

«Κλείδωσε» η συνεργασία Lamda DevelopmentBrook Lane (επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα το Λονδίνο) για την ανάπτυξη του δεύτερου πύργου στο Ελληνικό και ενώ η κατασκευή του πρώτου, αποκλειστικά με κατοικίες, έφτασε στον δεύτερο όροφο.

Η Ellinikon Hospitality Investments, εταιρεία της Lamda και η Βincer Holdings της Brook Lane (με έδρα την Κύπρο) ίδρυσαν την Ellinikon Park Tower με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την ίδρυση, ανέγερση, λειτουργία και εκμετάλλευση ξενοδοχείων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels) και εγκαταστάσεων ειδικών τουριστικών υποδομών.

Το αρχικό μετοχικό της κεφάλαιο είναι 40 εκατ. ευρώ με την εταιρία της Lamda να έχει το 30% και την Βincer το 70%.

Αν και ο σκοπός της Ellinikon Park Tower είναι ευρύτερος, όπως συνηθίζεται, η ανάπτυξη που προχωρά μέσω αυτής είναι ο πύργος στην έκταση του πρώην αεροδρομίου (κτήριο 200 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας) εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου (Commercial Hub) στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, στο σημείο δηλαδή που θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας, το Vouliagmenis Mall.

Ο δεύτερος υπό κατασκευή πύργος θα είναι μικτών χρήσεων (Mixed Use Tower) και μικτής επιφάνειας 49.000 τ.μ. (GFA). Θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο και επώνυμες (branded) κατοικίες, ενώ ο αρχικός του προϋπολογισμός είναι 200 εκατ. ευρώ, νούμερο που πιθανότατα θα διαφοροποιηθεί, καθώς από τη στιγμή της αρχικής σύλληψης τα κόστη κατασκευών έχουν αυξηθεί.

Για την κατασκευή του η Lamda ακολουθεί τη διαδικασία που έκανε για τον Riviera Tower και το Vouliagmenis Mall. Θα επιλέξει αρχικά Early Contractor Involvement (ECI) και στη συνέχεια τον κατασκευαστή που δύναται να είναι ο ίδιος όπως έγινε στην περίπτωση του οικιστικού πύργου (η κοινοπραξία των Intrakat – Bouygues Batiment International επελέγη ως ECI και τώρα τον κατασκευάζει).

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον ρόλο του ECI στον Mixed Use Tower είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον πέρυσι την Άνοιξη και πάλι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι σε συνεργασία με ξένες εταιρείες (ΓΕΚ Τέρνα – ACC, Άβαξ – Rizzani de Eccher και Άκτωρ – MAN).

Το διάστημα αυτό στο μεταξύ βρίσκεται σε εξέλιξη η τελική διαπραγμάτευση μεταξύ του ECI για το Vouliagmenis Mall που είναι η κοινοπραξία Άβαξ – Rizzani de Eccher και της Lamda για την ανάληψη του έργου της κατασκευής του.

Τα δύο εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό, Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria (στο παραλιακό μέτωπο) είναι από τις μεγαλύτερες αναπτύξεις που έχουν σχεδιαστεί στην ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου με συνολικό προϋπολογισμό 1,052 δισ. εκ των οποίων τα 656 αφορούν την κατασκευή τους, επίσης νούμερο που ενδεχομένως θα ξεπεραστεί.

Για το Vouliagmenis Mall έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες από την Άκτωρ, ενώ για το Riviera Galleria εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης με τον κατασκευαστή, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει επιλεγεί η Μέτκα (Mytilineos).