Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ξανά άνω των 17 ευρώ ο ΟΠΑΠ – Υψηλές προσδοκίες για το φετινό μέρισμα

Στα 6,3 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης

Άνω των 17 ευρώ σκαρφαλώνει εκ νέου η μετοχή του ΟΠΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να περιμένουν τη δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών του 2023, η οποία θα λάβει χώρα το απόγευμα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο τίτλος της εισηγμένης ενισχύεται κατά τουλάχιστον 2% στη σημερινή συνεδρίαση (13/3), με αποτέλεσμα να διευρύνεται στα 17,05 ευρώ, βάζοντας «φρένο» στο 3ήμερο καθοδικό σερί.

Μέχρι στιγμής, η αξία των συναλλαγών κυμαίνεται στα 2,5 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και ενός πακέτου 300.000 ευρώ. Ο όγκος, δε, υπολογίζεται σε περίπου 130.000 τεμάχια.

Κέρδη 429 εκατ. ευρώ

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στα αποτελέσματα του προηγούμενου 12μηνου, για τα οποία έχουν καλλιεργηθεί υψηλές προσδοκίες, χάρη στο κλιμακούμενο μέγεθος της στοιχηματικής αγοράς.

Σύμφωνα με πρόσφατο report της AXIA, τα έσοδα του Ομίλου αναμένεται να αυξηθούν κατά 7% και να φθάσουν στα 2,07 δισ. ευρώ για το 2023, με τη λειτουργική κερδοφορία να καθορίζεται στα 717 εκατ. ευρώ και την καθαρή κερδοφορία να διαμορφώνεται στα 429 εκατ. ευρώ.

Αυτά τα ικανοποιητικά νούμερα, τα οποία μένει να αποδειχθούν και στην πράξη, έχουν αναγκάσει αρκετούς αναλυτές να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τον πήχη για την πορεία της μετοχής, η οποία ήδη βρίσκεται κοντά στα υψηλά 15ετίας των 17,3 ευρώ.

H μέση τιμή – στόχος, αυτήν την στιγμή, τίθεται στα 17,8 ευρώ, κάτι που σημαίνει περιθώριο ανόδου της τάξης του 5%.

Υψηλή μερισματική απόδοση

Όσον αφορά το μέρισμα, οι αναλυτές περιμένουν τη διανομή ενός ποσού άνω του 0,65 ευρώ/μετοχή, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και το προμέρισμα του 1 ευρώ, το οποίο είχε δοθεί τον περασμένο Νοέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, η μερισματική απόδοση εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και το 2024, ξεπερνώντας σταθερά το ψυχολογικό όριο του 10%.

Από τις αρχές του 2024, η μεταβολή της μετοχής αγγίζει το +10%, ενώ συνολικά στο 12μηνο ξεπερνά το +20%, με την κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης να «φλερτάρει» πλέον τα 6,3 δισ. ευρώ.

Παρά την άνοδο, δε, ο δείκτης κερδοφορίας P/E διαπραγματεύεται στο ελκυστικό 9,8x.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)