Skip to main content

Χρηματιστήριο: Σημάδια… ζωής στην ΕΥΑΘ – Σε υψηλό 2μήνου η μετοχή

Επανέρχεται στα 3,5 ευρώ για πρώτη φορά από τις αρχές Ιανουαρίου.

Σημάδια… ζωής δείχνει η μετοχή της ΕΥΑΘ τις τελευταίες εβδομάδες, με τη χρηματιστηριακή εικόνα της εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης να παρουσιάζει αισθητή βελτίωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο τίτλος της εισηγμένης κερδίζει περίπου 1,5% και επανέρχεται στα 3,5 ευρώ/μετοχή, για πρώτη αφορά από τις αρχές Ιανουαρίου.

Η αναρρίχηση στα υψηλά 2μήνου, βέβαια, συνοδεύεται από χαμηλό τζίρο, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί μετοχές ελάχιστης αξίας, απέχοντας αισθητά από τον μέσο ημερήσιο τζίρο των 32.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μέσα στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, η μεταβολή της μετοχής ξεπερνά το +4%, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος στο επίμαχο διάστημα είναι σχεδόν αμετάβλητος.

Νέα τιμολόγια μέσα στο 2024

Το βελτιωμένο κλίμα αποδίδεται εν πολλοίς στο αίτημα της διοίκησης προς τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές για κλιμακωτές αυξήσεις στα τιμολόγια νερού, στη βάση του πληθωρισμού.

Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, τα οποία έχουν «πληγωθεί» σημαντικά από το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Ας σημειωθεί ότι, παρά την εκτόξευση των δαπανών, η διοίκηση του Άνθιμου Αμανατίδη είχε επιλέξει να απορροφήσει το κόστος και να μην προχωρήσει -τουλάχιστον μέχρι πρότινος- σε αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής.

Αυτό, φυσικά, επηρέασε δραματικά τα εταιρικά αποτελέσματα. Έτσι, στο α’ εξάμηνο του 2023, η καθαρή κερδοφορία καθορίστηκε μόλις στα 114.000 ευρώ, με τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) να συρρικνώνονται κατά 15,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Στα «συν» έρχεται να προστεθεί και η πρώτη διμερή σύμβαση για την παροχή «πράσινης» ενέργειας, η οποία υπεγράφη με την Τέρνα Ενεργειακή και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ετήσια εξοικονόμηση έως και 3,4 εκατ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή αξία της ΕΥΑΘ ανέρχεται στα 126 εκατ. ευρώ, με τα ίδια κεφάλαια τον Ιούλιο του 2023 να ξεπερνούν τα 177 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV κυμαίνεται μόλις στο 0,7x.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)