Skip to main content

Η Dimand «αλλάζει πίστα» με 5 +4 έργα

Ο εμβληματικός Πύργος του Πειραιά

Στα έργα που ολοκληρώνει ο εμβληματικός Πύργος του Πειραιά και το ανακατασκευασμένο Μινιόν στην Ομόνοια

Έτος κομβικό για την πορεία της Dimand συνιστά το 2024. Ολοκληρώνει, παραδίδει στους χρήστες και στους νέους ιδιοκτήτες τους, 5 έργα της, συνολικά περί τα 100 χιλ. τ.μ. και ξεκινά τέσσερα νέα  συνολικού προϋπολογισμού (αξίας) περίπου 430 εκατ. ευρώ.

Στα έργα που ολοκληρώνει σε λίγους μήνες περιλαμβάνεται ο εμβληματικός Πύργος του Πειραιά και το ανακατασκευασμένο Μινιόν στην Ομόνοια, δύο έργα για τα οποία η Dimand θα διαπραγματευτεί την πώληση της συμμετοχής της μένοντας πάντα στη λογική του developer.

Πηγή φωτ. Dimand

Έχει ολοκληρώσει επίσης το γραφειακό συγκρότημα στην Πατησίων (μετατροπή των πρώην εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων – ΕΕΔΕ σε κτίριο γραφείων με επιφάνεια 11.653 τ.μ. και υπόγειο χώρο στάθμευσης με 77 θέσεις) και θα παραδώσει το νέο κτίριο γραφείων της PricewaterhouseCoopers στο Μαρούσι (το έχει πουλήσει στη Eurobank) και το Hub 26 το πρώτο αειφόρο επιχειρηματικό πάρκο της Θεσσαλονίκης.

Η «έξοδος» από τα προαναφερόμενα έργα σημαίνει για τη Dimand ενίσχυση της κερδοφορίας της και αλλαγή πίστας με το ξεκίνημα 4 νέων έργων, συνολικής ανωδομής περίπου 140 χιλ. τ.μ.

Πρόκειται για το νέο δικαστικό μέγαρο του Πειραιά (έργο συνολικής αξίας 80,9 εκατ. ευρώ) την αξιοποίηση – ανάπλαση του ακινήτου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, στον Ελαιώνα (συνολικού επιλέξιμου κόστους ύψους 152,22 εκατ.) καθώς και του εμβληματικού ακινήτου ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη (επένδυση εκτιμώμενης αξίας 180 εκατ., στην οποία συμμετέχει ως συνεπενδυτής η εταιρία ELVIAL).

Έχει υπογράψει επίσης συμφωνία για τη μεταβίβαση ακινήτου και την ανάπτυξη των νέων γραφείων της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ) στη Δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, έναντι τιμήματος 16 εκατ. ευρώ.

Το δικαστικό μέγαρο Πειραιά

Η Dimand ανέλαβε να υλοποιήσει το νέο δικαστικό μέγαρο Πειραιά για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της, έπειτα από διαγωνισμό. Το οικόπεδο και το κτιριακό συγκρότημα αφού ολοκληρωθεί θα περιέλθει στο ΤΑΧΔΙΚ.

Ο σχεδιασμός της αφορά σε πολυώροφο κτίριο σε διάταξη «Π» με βαθμιαία κλιμάκωση των ορόφων, τριγύρω από υφιστάμενο διατηρητέο κτίριο που θα ανακαινιστεί. Κατασκευαστής είναι η Intrakat.

Το κτίριο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας

Την ανάπτυξη σύγχρονου συγκροτήματος γραφείων σχεδιάζει η Dimand για το ακίνητο ιδιοκτησίας της επί των οδών Ιεράς Οδού, Χαρτεργατών και Αγίου Πολυκάρπου, στην περιοχή Ελαιώνας του Δήμου Αθηναίων. Προηγουμένως ανήκε στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία περιλαμβάνοντας συγκρότημα βιομηχανικών κτιρίων και αποθηκών.

Στο εν λόγω ακίνητο συνολικής επιφανείας 49.125 τ.μ. θα ανεγερθούν και ανακαινιστούν συνολικά 10 κτίρια. Η συνολική επιφάνειά τους θα είναι 79.202 τ.μ., εκ των οποίων τα 47.007 τ.μ.  ανωδομή και τα 32.195 τ.μ. υπόγεια. Η ανάπτυξη στον Ελαιώνα στοχεύει σε πιστοποίηση LEED Gold.

Το επενδυτικό σχέδιο στην περιοχή του Ελαιώνα, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, θα χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου ύψους ευρώ 106,44 εκατ., στο οποίο συμμετέχει το Ταμείο Ανάκαμψης με 40% (σημ: η επένδυση εντάσσεται στον πυλώνα Πράσινη Μετάβαση του Ελλάδα 2.0) και η Alpha Bank με 30%, καλύπτοντας συνολικά το 70% του κόστους του επενδυτικού προγράμματος.

Η παρουσία στη Θεσσαλονίκη

Σημαντική παρουσία «χτίζει» η Dimand στη Θεσσαλονίκη. Η μεγάλη αστική ανάπλαση του συγκροτήματος ΦΙΞ, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, ξεχωρίζει. Περιλαμβάνει την αποκατάσταση και επανάχρηση των τριών διατηρητέων συγκροτημάτων της πρώην ζυθοποιίας καθώς και την ανέγερση δύο νέων κτιριακών όγκων, με δύο κοινά υπόγεια χώρων στάθμευσης επίσης με πιστοποίηση LEED Gold. Η συνολική επιφάνεια του ακινήτου υπολογίζεται σε 46.500 τ.μ.

Στην 23 στρεμμάτων έκταση, θα αναπτυχθούν κατοικίες, ξενοδοχεία, χώροι εστίασης και πολιτισμού, εμπορικές δραστηριότητες και γραφειακοί χώροι. Η περάτωση του έργου προβλέπεται σε φάσεις έως το δεύτερο τρίμηνο του 2027.

Στα υπόλοιπα έργα της Dimand περιλαμβάνονται αυτά που αφορούν ακίνητα του project Skyline (επίκειται η μεταβίβαση στην κοινοπραξία του έργου των πρώτων ακινήτων) καθώς και η αντιπαροχή του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) στο Μαρούσι (δίπλα από το Ιατρικό Κέντρο).

Το νέο γραφειακό συγκρότημα που θα κατασκευάσει η ΓΕΚ Τέρνα εκτός από τα 3 χιλ. τ.μ., τα νέα κεντρικά γραφεία του ΤΕΕ, περιλαμβάνει 8,5 χιλ. τ.μ. τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μισθώσει το Ιατρικό Κέντρο το οποίο είναι και μέτοχος της εταιρίας (της αντιπαροχής) που υλοποιεί το έργο με ποσοστό 30% μαζί με τη Dimand (51%) και την ΓΕΚ Τέρνα (19%).