Skip to main content

Cenergy Holdings: Εξετάζει την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής καλωδίων στις ΗΠΑ

Το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών εξασφαλίζει την αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας τουλάχιστον για το επόμενο έτος

Στις ευκαιρίες της ενεργειακής αγοράς των ΗΠΑ συνεχίζει να εστιάζει η Cenergy Holdings, η διοίκηση της οποίας εξετάζει το ενδεχόμενο της δημιουργίας παραγωγικής μονάδας επίγειων καλωδίων, όπως τόνισε στην ενημέρωση των αναλυτών σχετικά με την παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023.

Το εν λόγω εγχείρημα θα είναι ανεξάρτητο από τη μέχρι τώρα προοπτική συνεργασίας της Cenergy με τη δανέζικη Orsted στις ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα η εταιρεία αναμένεται να ολοκληρώσει την επέκταση του εργοστασίου της στην Κόρινθο μέχρι το α΄ τρίμηνο του 2025, με έμφαση στα υποβρύχια καλώδια και της Θήβας μέχρι το 2026, με έμφαση τα καλώδια μεσαίας και υψηλής τάσης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το συνεχιζόμενο επενδυτικό πρόγραμμα θα επιτρέψει στη Hellenic Cables να εκτελέσει αποτελεσματικά το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών της και να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση, καθώς και στις μεγαλύτερες προσδοκίες των πελατών της, αλλά και όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Ο τομέας σωλήνων χάλυβα ενισχύει τη θέση του και παράλληλα εδραιώνει την ανάπτυξη της κερδοφορίας για το 2024, όπως άλλωστε αποδεικνύει το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών που εξασφαλίζει την αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου του τομέα, τουλάχιστον για το επόμενο έτος.

Η Σωληνουργεία Κορίνθου υπολογίζει ότι, ταυτόχρονα με τους άλλους δύο «πυλώνες της πράσινης ενέργειας» (υδρογόνο και έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, CCS), η ζήτηση για αέρια καύσιμα θα συνεχίσει να αυξάνεται βραχυπρόθεσμα, ενώ προβλέπεται παράλληλα να αυξηθεί και αυτή για σωλήνες μεγάλης διαμέτρου. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο αναμένεται επίσης να αυξηθεί περαιτέρω, με τα χερσαία δίκτυα φυσικού αερίου και υδρογόνου να μπαίνουν σταδιακά στο προσκήνιο και να τροφοδοτούν τις θετικές προοπτικές.

Με δεδομένο το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών και για τους δύο τομείς και την αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα ενεργειακών υποδομών παγκοσμίως, η Cenergy Holdings αναμένει το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να κυμανθεί μεταξύ 230 και 250 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2024. Οι εν λόγω εκτιμήσεις υποθέτουν: (α) ομαλή εκτέλεση των ενεργειακών έργων και στους δύο τομείς, (β) ισχυρή ζήτηση για προϊόντα καλωδίων και (γ) περιορισμένο οικονομικό αντίκτυπο από ένα αβέβαιο παγκόσμιο γεωπολιτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον, τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις ή/και τις προκλήσεις ή/και τις πιθανές διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.