Skip to main content

Χρηματιστήριο: Γιατί η μετοχή της ΤτΕ κάνει ράλι άνω του 5%

(EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Το μέρισμα... έκπληξη από τη διοίκηση.

Μίνι – ράλι πραγματοποιεί η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την απόφαση της διοίκησης να «μοιράσει» μέρισμα ισόποσο με το αντίστοιχο του 2023, παρά την αισθητή μείωση των κερδών, ως απόρροια των υψηλότερων επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, ο τίτλος της εισηγμένης ενισχύεται δυναμικά κατά 5,8% στη σημερινή συνεδρίαση (5/3), με αποτέλεσμα να σκαρφαλώνει στα 15,5 ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2023.

Μάλιστα, η ανοδική κίνηση συνοδεύεται από έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι έχουν διακινηθεί 32.900 τεμάχια, συνολικής αξίας 501.200 ευρώ.

Αυτό το μέγεθος ήδη αντιστοιχεί στο +562% του μέσου ημερήσιου τζίρου για το 2024, ο οποίος ανέρχεται σχεδόν στα 90.000 ευρώ.

Το μέρισμα… έκπληξη

Χθες, η διοίκηση της ΤτΕ ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος 0,672 ευρώ/μετοχή (αμετάβλητο σε σχέση με πέρυσι), προξενώντας την ευχάριστη έκπληξη των επενδυτών, οι οποίοι δεν περίμεναν κάποια επιβράβευση για φέτος.

Κι αυτό, διότι ο προϋπολογισμός του δημοσίου για το 2024 δεν προέβλεπε την είσπραξη μερίσματος από την ΤτΕ -για πρώτη φορά έπειτα από 95 ολόκληρα χρόνια. Μάλιστα, όταν έγινε γνωστή η συγκεκριμένη είδηση, η μετοχή της ΤτΕ δέχθηκε αυξημένες πιέσεις, διολισθαίνοντας από τα 16 ευρώ στα 13,5 ευρώ.

Τελικά, η κεντρική τράπεζα έκανε την έκπληξη και «άνοιξε» το ταμείο της, προχωρώντας στη διανομή ενός ποσού 13,3 εκατ. ευρώ (η μερίδα του λέοντος θα κατευθυνθεί στο δημόσιο).

Κι αυτό, κόντρα στο γεγονός ότι τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν σε 98,7 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 456,8 εκατ. ευρώ το 2022, ως απόρροια της σφιχτής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, κάτι που υποχρεώνει την ΤτΕ να πληρώνει αυξημένους τόκους για τις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών.

Πλέον, μετά τη σημερινή συνεδρίαση, η μεταβολή της ΤτΕ από τις αρχές του έτους έχει επιστρέψει σε θετικό έδαφος, περιορίζοντας τη «χασούρα» σε επίπεδο 12μηνου σε μονοψήφια επίπεδα. Ας σημειωθεί ότι τα υψηλά 12ετίας συναντώνται στα 19 ευρώ, ένα επίπεδο το οποίο επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο του 2022.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)