Skip to main content

Μανιτάρια Κεχαγιά: Ολοκληρώθηκε η μονάδα παραγωγής λευκών μανιταριών με επένδυση 14 εκατ. ευρώ

Την τελευταία τριετία η εταιρεία έχει προβεί επίσης σε επένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ στην μονάδα παραγωγής μανιταριών πλευρώτους

Έπεται β' επενδυτική φάση ύψους 10 εκατ. ευρώ

Στα 14 εκατ. ευρώ ανήλθε τελικά, έναντι αρχικών σχεδίων για 8 εκατ., η πρώτη φάση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος της leader εταιρείας παραγωγής και εμπορίας μανιταριών «Μανιτάρια Κεχαγιά Α.Ε.» για την παραγωγή και εμπορία ελληνικών λευκών μανιταριών στην Πέρινθο του Κιλκίς.

Η εν λόγω μονάδα λευκών μανιταριών, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρόνης Κεχαγιάς, τέθηκε σε λειτουργία πρόσφατα και θα πιάσει το φουλ της δυναμικότητάς της, ήτοι τους 160 τόνους μηνιαίως σε είκοσι ημέρες (σ.σ. μέσα Μαρτίου).

Η δεύτερη φάση της επένδυσης αναμένεται επίσης να ξεπεράσει τα αρχικά προβλεπόμενα 8 εκατ. ευρώ, ανερχόμενη σε τουλάχιστον 10 εκατ. και η έναρξή της προγραμματίζεται για τις αρχές του 2025. Η δεύτερη φάση αφορά στον διπλασιασμό της δυναμικότητας της μονάδας λευκών μανιταριών στους 320 τόνους μηνιαίως. Με την αξιοποίηση της νέας μονάδας, η οποία βρίσκεται στον Πέρινθο Κιλκίς, η εταιρεία στοχεύει στην πλήρη κάλυψη της ελληνικής αγοράς αλλά και στην πραγματοποίηση εξαγωγών προς Κύπρο, Ισραήλ και Μέση Ανατολή.

Την τελευταία τριετία η εταιρεία έχει προβεί επίσης σε επένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ στην μονάδα παραγωγής μανιταριών πλευρώτους που βρίσκεται επίσης στην Πέρινθο Κιλκίς, σε απόσταση 3 χλμ. από τη μονάδα λευκών μανιταριών. Στον τομέα των μανιταριών πλευρώτους η εταιρεία έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια εξαγωγές επίσης προς Ανατολάς.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2023, σύμφωνα με τον κ.Κεχαγιά, εκτιμάται ότι έφτασε τα 27,2 εκατ. ευρώ έναντι 23 εκατ. το 2022, ενώ ανοδικά σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά  κινήθηκε και η κερδοφορία της, με το EBITDA (λειτουργική κερδοφορία) να φτάνει τα 2,950 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη να διαμορφώνονται στο επίπεδο του 1,5 εκατ. ευρώ.

Η “Μανιτάρια Κεχαγιά” ιδρύθηκε το 1988 από τον Θανάση Κεχαγιά, ήταν αρχικά εμπορική-εισαγωγική, εξελίχθηκε σταδιακά σε παραγωγική και εμπορική και στα ηνία της βρίσκονται πλέον οι δυο γιοί του ιδρυτή της, Χρόνης και Τάσος. Η έδρα-κεντρικά γραφεία και εγκαταστάσεις Logistics της εταιρείας  βρίσκονται στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, οι παραγωγικές της μονάδες στο Κιλκίς, ενώ διαθέτει επίσης υποκατάστημα στην ευρύτερη περιοχή του Ρέντη στην Αττική, όπως επίσης και κατάστημα λιανικής στη λαχαναγορά του Ρέντη.